Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Vizart

Giorgio de Chirico i izdanja FMR u Muzeju Mimara

11.03.2014. Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/ Jana Gamilec

Foto: Ziher.hr/ Jana Gamilec

Izložba naziva “Papirnati snovi” otvorena je sinoć u Muzeju Mimara. Predstavljeno je 27 kazališnih skica umjetnika Giorgia de Chirica te izdanja izdavača Franca Marie Riccija.

Izložene skice rađene su za predstavu “Jorijeva kći” 1934. godine. Njihovo povijesno značenje je u tome što su plod suradnje značajnih ličnosti talijanske umjetnosti tog razdoblja – slikara de Chirica, pjesnika D’Annunzija i dramaturga Pirandella. Skice nastaju nakon de Chiricove najslavnije metafizičke faze, u razdoblju kada inspiraciju pronalazi u “klasici”. Ipak, na skicama se mogu uočiti tragovi njegovih nadrealnih “talijanskih trgova”. Kako je akademik Tonko Maroević napisao u deplijanu izložbe: “Svaki susret s djelima Giorgia de Chirica izniman je izazov i neobično iskustvo. Njegovo je slikarstvo izraz prebogate maštovitosti i istančane erudicija, spoj predvodničke smjelosti i duboke tradicionalnosti.”

Foto: Ziher.hr/ Jana Gamilec

Foto: Ziher.hr/ Jana Gamilec

Papirnati snovi nastavljaju se u umjetničkim izdanjima Franca Marie Riccija – elegantne crne boje sa zlatotiskom i vrhunskim tekstovima. U prilog izvrsnosti ide i činjenica da je milanski izdavač surađivao s imenima poput Borgesa i Eca. Uz vrijedne knjige, predstavljeni su i primjerci časopisa “FMR” , koji glasi kao jedan od najljepših časopisa na svijetu. Maria Sica, direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, napomenula je tijekom otvaranja izložbe da Talijanski institut ima oko 200 naslova Franca Marie Riccija i pozvala sve zainteresirane da posjete Institut.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka.

(Visited 159 times, 1 visits today)

Komentari