Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Glavna nagrada jubilarnog zagrebačkog salona pripala Muzeju vučedolske kulture

08.10.2015. Ana-marija SeverFoto: Facebook.com/50. zagrebački salon

Trenutno je u toku jubilarni 50. zagrebački salon arhitekture, tradicionalno trijenalna manifestacija. Tema ovogodišnjeg salona je hrvatska suvremena arhitektonska produkcija nastala u razdoblju od 2012. do 2015. godine, a prigodno ga organizira Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA).

Zagrebački salon arhitekture jedna je od najstarijih kolektivnih hrvatskih domaćih izložbi suvremenog likovno-umjetničkog stvaralaštva. U području arhitekture to je najznačajnija likovna manisfestacija na kojoj hrvatski arhitekti imaju priliku pokazati dosege suvremene produkcije na nacionalnoj razini.

Zagrebački salon je manifestacija koja je prerasla u središnji likovni događaj na nacionalnoj razini za područje arhitekture, ali u nekoliko svojih posljednjih izdanja afirmirao se i kao regionalna i međunarodna referentna točka.  Osim arhitekata, urbanista, likovnih umjetnika i dizajnera, izložba i cijela manifestacija namijenjena je prije svega široj javnosti, ne samo stručnoj ili kulturnoj nego svima koji žele i trebaju informacije iz prve ruke o oblikovanju svijeta u kojem živimo.

Zagrebački salon arhitekture žirirana je likovna manifestacija, što znači da stručno povjerenstvo selektira pristigle radove. Odabrani radovi konkuriraju za nagrade Salona, a odluku o tome donosi Ocjenjivački sud, kojeg imenuje Organizacijski odbor.

Na nekim prethodnim Salonima Organizacijski odbor ulogu Ocjenjivačkog suda povjerio je osobi međunarodnog Selektora s priznatim referencama u međunarodnim kulturnim i umjetničkim krugovima te na području arhitektonske kritike i publicistike. Tako je 38. ZS selektirao talijanski arhitekt, teoretičar i kritičar arhitekture Stefano Boeri; 41. zagrebački salon arhitekture selektirao je Manuel Gausa Navarro; 43. ZS selektirao je i kurirao Hans Ibelings. 2012. Salon se vratio svojim koncepcijskim ishodištima pod ravnanjem selektora arhitekta Dražena Juračića dok je selektor ovog jubilarnog 50. uvaženi hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić, dvostruki dobitnik Velike nagrade Salona.

Tradicionalno je jedno od popratnih događanja Salona samostalna izložba dobitnika Velike nagrade prethodno održanog Salona. Tako će se na jubilarnom 50. zagrebačkom salonu arhitekture predstaviti arhitekt Nikola Bašić.

Povodom otvorenja Njirić je izjavio kako ovogodišnji Salon, čiji je osnovni moto selekcije bila “dosljednost” na svim razinama arhitektonskog djela, nastoji obnoviti proces kritičkog mišljenja i internacionalizacije na nekoliko razina, za razliku od prethodnog koji je “dao svakome tko poželi njegovih pet minuta slave”.

Na svečanom otvorenju, u Hrvatskom domu likovnih umjetnika u Zagrebu, glavna nagrada dodijeljena je Muzeju vučedolske kulture. Muzej vučedolske kulture, čiji su autori Radionica arhitekture i Vanja Ilić, predstavlja kulminaciju sirove energije, preciznih jasnih odluka, osobitog osjećaja za topografsko i neobične nezainteresiranosti za detalj, kazao je selektor Njirić.

Projekt vjerno predočuje ono najbolje što hrvatska arhitektura u ovom trenutku može ponuditi, ocijenio je, ranije naznačivši da ta arhitektura posljednjih godina odražava situaciju u kojoj se “odjeci pozitivne tradicije sukobljavaju sa sadašnjošću i drugim negativnim oblicima”.

Salon je svečano otvoren 1. listopada u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU), a izložene radove možete pogledati do 18. listopada, od srijede do nedjelje, od 11,00 – 20,00 sati.

Komentari