Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Glazbeni vremeplov: Prvi Grammy i prvi album benda The Clash

04.03.2015. Tin Đudajek
Foto: facebook.com/TheGRAMMYs

Foto: facebook.com/TheGRAMMYs

Današnji dan, 4. ožujka, povijest će zabilježiti kao dan koji je rodio dva velika događaja za glazbenu povijest. Još davne 1959. godine, ili točnije prije 56 godina, podijeljeni su prvi Grammy gramofoni za najuspješnije glazbenike. Ova je nagrada danas cijenjena u cijelome svijetu, a na prvom su izdanju hvalospjeve odnijeli glazbenici koje su te godine harali top-listama. Pjesmom godine proglašena je uspješnica Domenica Modugnoa pod nazivom Volare,albumom godine “The Music From Peter Gunn” glazbenika Henrija Mancinija, a nagradu za najbolji R&B performans dodijeljen je sastavu The Champs i pjesmi Tequila. Nagradu za najbolju žensku vokalnu izvedbu dodijelena je Elli Fitzgerald, dok je kipić u ovoj kategoriji kod muških vokala odnio Perry Como.

Važni su se događaji zbivali i na ‘otoku’ gdje je legendarni The Clash objavio svoj prvi istoimeni album 1977. godine te napravio svoj prvi korak prema svjetskoj slavi. Kompletan je album napisao i skladao frontman Joe Strummer, dok mu je na tek dvije pjesme pomogao i Mick Jones. Neke popularnije pjesme s prvog albuma benda The Clash su Career Opportunities, White Riot, obrada Police & Thieves te I’m So Bored With The USA. Zanimljivo je da je izdavačka kuća CBS, koja je objavila prvi album Clasha u Britaniji, tek dvije godine nakon izdavanja ovog diskografog uratka u Britaniji počela prodavati ovo izdanje i u Americi. Stanovnici kontinenta smještenog s druge strane Atlantika bili su prisiljeni kupovati album na njegovom izvornom području, a zbog toga je ovaj album postao jedan od najprodavanijih uvezenih albuma u povijesti.

(Visited 139 times, 1 visits today)

Komentari