Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Gola muška tijela bečkog Leopold muzeja

20.02.2013. Marta Lučić
Foto: leopoldmuseum.org

Foto: leopoldmuseum.org

Video: Guardian.uk.com

Kad je Vladimir Nabokov izjavio da veliko umjetničko djelo mora “samom svojom prirodom potresti i zaprepastiti, to jest ‘šokirati’ “, nije ni bio svjestan da će njegove riječi biti relevantne u 21. stoljeću. Dapače, njegov citat zvuči kao izvrsna najava izložbe “Naked men” (Nackte maenner), bečkog Leopold muzeja. Riječ je o kontroverznoj izložbi, otvorenoj još u jesen 2012. zbog koje se Leopold Museum našao u središtu borbe umjetnost-javnost. Izložena je kolekcija od 300 prikaza nagih muškaraca kroz povijest, točnije od 1800., uključujući razdoblje od francuske revolucije i klasicizma, preko moderne, pa sve do danas. Među umjetninama koje su unijele nemir u javnost nalazi se interaktivna skulptura salzburške umjetnice Ilse Haider “Mr. Big” (koja je dio fasade stražnjeg dvorišta samog muzeja) i fotografija Pierrea&Gillesa pod nazivom “Viva la France”.

Foto: leopoldmuseum.org

Foto: leopoldmuseum.org

U oba djela se radi o motivu potpuno nagih muških tijela koja su bila prikazana i na plakatima za izložbu. Plakati su prodrmali javnost  iz sna jednolične svakodnevice, sna u kojem su na putu do posla, škole, kuće odjednom na ulici na malim plakatima, i na onih 180 nešto većih, viđali gola muška tijela. U zahtjevima prekrivanja golotinje tražilo se, da ne šokira i ne uznemiruje javnost (naglašavajući pri tom zaštitu djece, jer ipak je spolni odgoj u Austriji obvezan od 17. godine). Pobune i par odvažnih koji su prebojali dijelove plakata, naveli su kultni bečki muzej da poslušaju “glas naroda” i  crvenim trakama prekriju intimne dijelove na 180 plakata većih dimenzija.
Prikaz spolovila u izložbi golih muškaraca, seže od čisto estetičkih vrijednosti, pa sve do današnjih eksplicitnih oblika. Izložba uključuje djela poznatih umjetnika, kao što su  Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Paul Cézanne, Auguste Rodin, Gustav Klimt, Edvard Munch, Giovanni Giacometti,  pa čak i Andy Warhol. Inače muzej ima bogati stalni postav većinom, orijentiran na secesiju i njegovog majstora Gustava Klimta.

Foto: leopoldmuseum.org

Foto: leopoldmuseum.org

Ipak se , nasuprot zaprepaštenom dijelu javnosti, našlo par onih koji su izložbu prihvatili i shvatili je više nego ozbiljno. Tako su muzej počeli posjećivati nudisti (najviše Slovaci, Rusi i Nijemci), očarani izložbom. Sve je počelo još 8. prosinca, prvim odvažnim posjetiteljem koji nije imao problema oko odabira odjeće za posjet muzeja. Od tada za takve vrste posjeta, muzej organizira poseban datum i vrijeme, kako bi razodjenutim gostima pružili mirno i neometano razgledavanje (jedino što moraju dodatno pružiti tim posjetiteljima je jače grijanje muzejskog prostora).

Ono što je za muzej specifično, jest to da je pozvao posjetitelje na nudističku večer. Time je muzej 18. veljače postao zona bez odjeće u kojoj su se posjetitelji prešetavali po muzeju goli.

Glasnogovornik muzeja Klaus Pokorny, iako razočaran stupnjem pomaka svijesti o umjetnosti društva 21.stoljeća,  izložbu naziva “revolucionarnom perspektivom ljudskog tijela”. To dokazuju i statistike muzejskih posjeta, koja je nakon otvorenja izložbe znatno porasla, pa je zbog povećanog interesa produžena do 4. ožujka.

(Visited 223 times, 1 visits today)

Komentari