Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Goldie – Od djeteta s ulice do kralja drum and bassa

18.05.2015. Patricia PajkFoto: Chelone Wolf
Vrijeme čitanja: 4 minute

Zagreb će ovoga petka ugostiti Goldieja u sklopu Tuborg Open Faira, koji će ujedno biti i promo party za ovogodišnji Outlook Festival. Kao pionir drum and bass glazbenog žanra postigao je svjetsku slavu, ali do toga nije došao preko noći niti je njegov životni put bio med i mlijeko.

Clifford Joseph Price rodio se 19. rujna 1965. i odrastao je po brojnim dječjim domovima i kod raznih udomitelja. Glazba i umjetnost bili su mu bijeg iz surove realnosti i od je najmlađih dana bio uključen u događaje na sceni pa je tako bio aktivan na break dance sceni prvo kroz crew Westside, a kasnije i Bboyse. Uključio se i u izradu grafita, a neki od njegovih radova mogu se vidjeti u Afrika Bambaataa-inom dokumentarcu “Bombing”. Grafiti umjetnost dovela ga je i do najveće grafiti borbe u britanskoj povijesti u kojoj se borio s Robertom 3D Del Najaom, koji je kasnije osnovao Massive Attack..

Preselio se u SAD zbog nekih grafiti projekata i tako počeo prodavati grillse (zlatne zube)  na ulicama New Yorka i Miamija. Mnogi misle da je baš zbog toga dobio ime Goldie, ali njegovo je ime zapravo samo skraćeno od Glodielocks, njegovog b-boy imena jer je u to doba imao dredove. Sa jungle i drum and bass glazbom upoznao se preko svoje tadašnje djevojke, DJ Kemistry, koja ga je upoznala sa scenom i njenim pionirima Degom i Marc Macom, poznatijima kao 4hero, a Goldie je počeo raditi dizajn za njihov label Reinforced.

Već u svojem prvom hitu Terminator, objavljenom 1992. godine, koristi novu tehniku obrade zvuka, takozvani time stretching, kojom je dobio novi zvuk provlačenjem digitalnog break beata kroz HF Harmonizer koji se inače koristio za gitare te tako dobio efekt produženja beata bez mijenjanja pitcha (visine tona). Kada je izašao prvi album, legendarni “Timeless”, Goldie je pokrenuo i svoj label Metalheadz. Timeless je prodan u 250 tisuća primjeraka, a Goldie je koristio fuziju break beatova i bass linija, koje su dobro poznate u jungleu, s orkestralnim teksturama i soul vokalom Diane Charlemagne. Na tom se albumu nalazi i njegova vjerojatno najpoznatija pjesma Innercity Life.

Umjetnički multitalent

Potvrda da je prvi album bio uspješan dokazuju gostovanja na drugom albumu “Saturnz Return” (David Bowie, Noel Gallagher i KRS-One) i pokretanje klupske večeri Metalheadz Sunday Session u londonskom klubu Blue Note koja je ušla u legendu kao jedna od najutjecajnijih večeri za drum and bass glazbu. Nakon uspjeha u graffiti i glazbenom svijetu prebacio se na glumu te je glumio u “Everybody Loves the Sunshine”, “Snatch” i u James Bond klasiku “The World is Not Enough”, a nakon kina prebacuje se i na male ekrane gdje je glumio u Eastendersima.

Njegovo pojavljivanje na TV-u ovdje nije stalo te gostuje u nizu reality showova od kojih je najutjecajnije pojavljivanje bilo ono u “Maestru” u kojem je završio na drugom mjestu, a sve je rezultiralo BBC-evim dvodijelnim dokumentarcem o životu i radu Goldiea pod nazivom “Classic Goldie”.  Pojavljivanje na malim i velikim ekranima mu nije bilo dovoljno pa je 2002. godine objavio da radi na filmu “Sine Tempus” koji još uvijek nije objavljen, ali je 2009. objavio istoimeni album koji igra ulogu soundtracka. Preostalo mu je još pokriti književnu umjetnost pa je 2002. godine objavio svoju autobiografiju “Nine Lives” koju je pisao u suradnji s Paulom Gormanom.

Foto: Chelone Wolf

Foto: Chelone Wolf

Goldie je i društveno aktivan te je sudjelovao u raznim akcijama za pomoć mladima u problematičnim životnim situacijama. Prije šest godina pokrenuo je TV kampanju Give Them a Voice u svrhu vrbovanja socijalnih radnika, a 2011. godine sudjelovao je u projektu By Royal Appointment gdje je istraživao utjecaj glazbe na život mladih danas, a projekt u kojem su sudjelovali mladi ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su se nalazili u problematičnim životnim situacijama promovirao je i sam princ Harry. Projekt je služio tome da im izgradi samopouzdanje te da im da viziju njihove budućnosti.

Likovnu umjetnost također nije poštedio te je 2009. imao izložbu The Kids Are All a Riot, a 2013. Lostribes izložbu inspiriranu plemenima Afrike, Azije i Amerike. Uključio se i u kazališnu umjetnost gdje je glumio u predstavi “Kingston 14” koja se prikazivala četiri tjedna u Theatre Royal u Londonu.

Za svoj rad, kako u glazbi i umjetnosti općenito, tako i u socijalnim problemima, dobio je priznanje raznih sveučilišta – stekao je titule profesora na Themes Valley Universityu, doktora sociologije na Brunel Universityu te doktora dizajna i umjetnosti na Wolverhampton Universityu, ali, kako sam kaže, najveće priznanje mu je to što je svrstan u New Elizabethanse – popis najutjecajnijih pojedinaca u doba vladavine kraljice Elizabethe II., a na taj je popis stavljen od strane publike.

U sklopu 20 godina rada u glazbi njegov je label, u suradnji s Warner Brothersima, 2013. objavio album “The Alchemist: The Best Of Goldie 1992-2012”. Njegov show Timless II (Sine Tempore), kojeg je premijerno izveo prošle godine na Meltdown Festivalu u Royal Festival Hallu s Heritage orkestrom, doživio je odlične kritike, a show je zapravo obrada njegovog legendarnog albuma Timeless. Zbog odličnog odaziva publike Goldie planira napraviti tour od tog showa već ovog ljeta.

Goldie – DJ, producent, graffiti umjetnik, filmski i kazališni glumac, slikar i uz sve to veliki humanitarac zaista je multitalentirana osoba koja zaslužuje sve pohvale kako struke, tako i publike. Od teškog je odrastanja došao do zvijezda, a i tri je puta revitalizirao drum and bass glazbu – prvo ju je pokrenuo svojim albumom “Timeless”, zatim je napravio nešto komercijalniji i mekši zvuk uz pomoć soul vokala i sampleova, a na kraju je od svega toga napravio hardcore rapsodiju “Timless”. On je živi dokaz da nije bitno od kuda si nego kamo ideš.

Ulaznice za Tuborg Open Fair na kojemu kao headliner nastupa Goldie u prodaji su na svim prodajnim mjestima Eventima te na www.eventim.hr po cijeni od 50 odnosno 65 kuna na dan koncerta. O ostalim izvođačima možete pročitati ovdje. 

(Visited 306 times, 1 visits today)

Komentari