Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Golema staklena cipelica

17.01.2016. Petra PlivelićFoto: tumblr.com/androidomg
Vrijeme čitanja: 3 minute

U obalnoj pokrajini Chaiyi u Tajvanu izgrađeno je arhitektonsko čudo – 16 m visoka i 10 m široka staklena cipelica. Nije niti toliko čudna činjenica da je gigantska cipelica uopće izgrađena, nego to da je riječ o crkvi!

Foto: instagram.com/doris8119

Foto: instagram.com/doris8119

Da, crkvi. Izgrađena je s naumom da privuče što veći broj žena u crkvu. Staklena crkva izgleda identično poput Pepeljugine cipelice koja joj tako nespretno ispada sa stopala dok trči iz dvorca najpoželjnijeg ženika među djevama – Princa Šarmera. Samo što je naravno jako jako velika. Prema proračunima, veličina, točnije broj gigantske cipelice je 880.

Foto: tumblr.com/fraterleo

Foto: tumblr.com/fraterleo

Zračne snimke dokazuju veličinu i opseg crkve, uključujući i otvorenu plavu pozornicu s reflektorima. Za izradu staklenocipeličaste crkve bilo je potrebno više od 320 plavo obojenih stakala, a gradnja je trajala dva mjeseca. Do sada je na crkvocipelicu potrošeno ukupno 686 tisuća američkih dolara, odnosno 4 milijuna 819 tisuća 424 kune i 40 lipa.

Foto: bbc.com/screenshot

Foto: bbc.com/screenshot

Zapravo se ne zna točno tko je vješti postolar/arhitekt koji stoji iza ove kreacije, no iza samog projekta stoje dužnosnici lokalne samouprave tog područja koje je istaknuto turističko odredište u Tajvanu. Pan Tsuei-ping, voditeljica administracije izjavila je za medije da se crkva neće koristiti za uobičajene svakodnevne obrede, već za  svadbene ceremonije i fotografiranja. „Prema našim planovima, želimo stvoriti blažen, romantičan prostor… Jer svaka djevojka zamišlja kako će izgledati kada postane mladenka“, rekla je gospođa Pan.

Foto: tumblr.com/theglossdotcom

Foto: tumblr.com/theglossdotcom

Sam oblik crkve, navodno je inspiriran dirljivom lokalnom pričom. Vjeruje se da je 1960-ih u tom, tada siromašnom kraju živjela dvadesetčetverogodišnja djevojka prezimena Wang koja se uskoro trebala udati. No, otkriveno je da boluje od tzv. bolesti crnog stopala, zbog čega su joj obje noge morale biti amputirane, a njezino je vjenčanje zbog toga otkazano. Do kraja života nije ostvarila svoj san o udaji, već je utjehu pronašla u crkvi. Ova crkva u obliku cipele s visokom petom izgrađena je u spomen na nju.

Foto: bbc.com/screenshot [ilustrator Goh Wei Choon]

Foto: bbc.com/screenshot [ilustrator Goh Wei Choon]

No, svi neromantičari, koji nisu povjerovali u ovu priču reći će – zašto baš staklena cipelica koja je direktna asocijacija na Pepeljugu? Realan odgovor na to je da su žene od djetinjstva lude za bajkama i savršenim princezama. K tome, većina žena još više od bajki voli cipele, stoga je očito zašto se ovaj projekt treba smatrati dobitnom kombinacijom. Upravo su takve žene cilj ovog projekta, iza kojeg se krije turistički profit. „U crkvi će biti 100 ženski orijentiranih značajki poput javorova lišća, stolaca za ljubavnike, kolača i torti“, izjavio je u lokalnim medijima glasnogovornik vlade Zheng Rongfeng. Ova crkva je već sada turistička atrakcija, a nije se niti otvorila. Koliko će tek znatiželjnih posjetitelja privući kada bude i službeno otvorena? Naravno, sve dok postoji financijska dobit, objektivizacija žena nije bitna. Jer koga briga za unificiranje žena, žensku potlačenost, feminizam i ostalo, ako novac nezaustavljivo teče!

Foto: instagram.com/gaga85312

Foto: instagram.com/gaga85312

Prema planovima, crkva svoja vrata za sve zainteresirane otvara 8. veljače, upravo na vrijeme za kinesku Novu Godinu.

Ova priča vas je vjerojatno nasmijala, zabavila, a vjerojatno i malo zgrozila. No kada malo bolje razmislite, nešto slično se može i kod nas dogoditi. Možda će se sada kada je desnica stigla na vlast početi svugdje graditi zabavne crkve kako bi privukli što više nevjernika i ovih nepravih vjernika koji u crkvu idu samo za blagdane. Ipak, nadajmo se da budući ministar ili ministrica graditeljstva i prostornog uređenja neće vidjeti ovu vijest inspirirati se i od Hrvatske napraviti golemi Disneyland.

(Visited 165 times, 1 visits today)

Komentari