Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Izvedbene umjetnosti

Gospođina majka je preminula: Akademija dramske umjetnosti na sceni Vidra

15.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.adu.hr

Foto: www.adu.hr

Ovom Rektorovom i Dekanovom nagradom nagrađenom predstavom nastavlja se suradnja Satiričkog kazališta Kerempuh i Akademije dramske umjetnosti, započeta vrlo uspješnim Moliereovim Tartuffeom u režiji Krešimira Dolenčića. Predstava je s velikim uspjehom odigrana na pozornici Akademije dramske umjetnosti i izazvala je velik interes publike te brojne upite za reprizom, stoga je scena Vidra, s obzirom na zastupljenost Feydeauovih komada na repertoaru Kerempuha, logično mjesto za izvedbe ove predstave.

Jednočinka Georgesa Feyadeaua Gospođina majka je preminula! iz 1908. godine obiluje situacijama vrlo prepoznatljivim i životnim, a opet tako apsurdnim: četiri je ujutro, pijani suprug Lucien vraća se kući sa kostimirane zabave (team building zabave, danas bi se reklo, održane u Galerie Laffayete u kojoj radi kao službenik) odjeven kao Luj XIV, sa zabave na koju nije poveo suprugu Yvonne. Ona ga, prilično narogušena, dočekuje u stanu u kojem je postavljen novi parket i počinje svađa s tipičnim optužbama i tipičnim isprikama – zašto ju nije poveo, koliko je novaca potrošio, zašto ona ne razumije njegova umjetnička nagnuća, zašto s mokrim cipelama staje na novi parket, zašto mu ona ne želi napraviti čaj i jošt tisuću drugih zašto.

Foto: www.adu.hr

Foto: www.adu.hr

Ovu ljupku bračnu razmjenu mišljenja dodatno začinjavaju ulasci odmora željne sluškinje Annette i taman kad su svi spremni leći, na vratima se začuje zvonce – dolazi Joseph, novi sluga gospođine majke, s neugodnom viješću – gospođina majka je preminula! Gospođa pada u nesvijest, suprugove emocije vrludaju između tuge i sretne spoznaje da sad, budući da je punica bila bogata, može isplatiti parketara, služavka nastavlja konstantne žalopojke i prijetnje o otkazu, a sluga se jednostavno pokušava snaći u ovom stanu i u ovom ludom scenskom univerzumu.

U nešto više od 60 minuta brze, zaigrane i nadasve duhovite igre, četvero mladih glumaca pred nas donose životne situacije koje bi svatko htio izbjeći, a kojima se tako rado smijemo. Uz stil glume karakterističan za Feydeauove komade, a koji se temelji na preciznosti, virtuoznosti i neočekivanim obratima, vode nas prema jednostavnom zaključku – ne uzbuđujte se previše. To je samo život.

Predstavu je režirala Lea Anastazija Fleger, studentica 1. godina diplomskog studija Kazališne režije. U predstavi igraju Silvio Mumelaš, Robert Budak, Katarina Strahinić i Iva Šimić. Predstavu možete pogledati 20. i 21. listopada, a ulaznice po cijeni 20 kuna možete kupiti na dan izvedbe.

Komentari