Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Gospođina majka je preminula: Akademija dramske umjetnosti na sceni Vidra

15.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.adu.hr

Foto: www.adu.hr

Ovom Rektorovom i Dekanovom nagradom nagrađenom predstavom nastavlja se suradnja Satiričkog kazališta Kerempuh i Akademije dramske umjetnosti, započeta vrlo uspješnim Moliereovim Tartuffeom u režiji Krešimira Dolenčića. Predstava je s velikim uspjehom odigrana na pozornici Akademije dramske umjetnosti i izazvala je velik interes publike te brojne upite za reprizom, stoga je scena Vidra, s obzirom na zastupljenost Feydeauovih komada na repertoaru Kerempuha, logično mjesto za izvedbe ove predstave.

Jednočinka Georgesa Feyadeaua Gospođina majka je preminula! iz 1908. godine obiluje situacijama vrlo prepoznatljivim i životnim, a opet tako apsurdnim: četiri je ujutro, pijani suprug Lucien vraća se kući sa kostimirane zabave (team building zabave, danas bi se reklo, održane u Galerie Laffayete u kojoj radi kao službenik) odjeven kao Luj XIV, sa zabave na koju nije poveo suprugu Yvonne. Ona ga, prilično narogušena, dočekuje u stanu u kojem je postavljen novi parket i počinje svađa s tipičnim optužbama i tipičnim isprikama – zašto ju nije poveo, koliko je novaca potrošio, zašto ona ne razumije njegova umjetnička nagnuća, zašto s mokrim cipelama staje na novi parket, zašto mu ona ne želi napraviti čaj i jošt tisuću drugih zašto.

Foto: www.adu.hr

Foto: www.adu.hr

Ovu ljupku bračnu razmjenu mišljenja dodatno začinjavaju ulasci odmora željne sluškinje Annette i taman kad su svi spremni leći, na vratima se začuje zvonce – dolazi Joseph, novi sluga gospođine majke, s neugodnom viješću – gospođina majka je preminula! Gospođa pada u nesvijest, suprugove emocije vrludaju između tuge i sretne spoznaje da sad, budući da je punica bila bogata, može isplatiti parketara, služavka nastavlja konstantne žalopojke i prijetnje o otkazu, a sluga se jednostavno pokušava snaći u ovom stanu i u ovom ludom scenskom univerzumu.

U nešto više od 60 minuta brze, zaigrane i nadasve duhovite igre, četvero mladih glumaca pred nas donose životne situacije koje bi svatko htio izbjeći, a kojima se tako rado smijemo. Uz stil glume karakterističan za Feydeauove komade, a koji se temelji na preciznosti, virtuoznosti i neočekivanim obratima, vode nas prema jednostavnom zaključku – ne uzbuđujte se previše. To je samo život.

Predstavu je režirala Lea Anastazija Fleger, studentica 1. godina diplomskog studija Kazališne režije. U predstavi igraju Silvio Mumelaš, Robert Budak, Katarina Strahinić i Iva Šimić. Predstavu možete pogledati 20. i 21. listopada, a ulaznice po cijeni 20 kuna možete kupiti na dan izvedbe.

(Visited 184 times, 1 visits today)

Komentari