Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Halimin put najviše se puta vratio kući s uručenim kipićima

12.09.2014. Ziher.hr
FOTO: havc, halimin put

FOTO: havc, halimin put

Halimin put,  film redatelja Antuna A. Ostojića osvojio je još jedno u nizu međunarodnih priznanja (točnije trideseto) i tako došao na tron kao međunarodno najnagrađivaniji hrvatski film. Na Međunarodnom festivalu muslimanskog filma u Kazanu u Tatarskoj republici u Rusiji, koji se održao od 5. do 11. rujna, Ostojićev film dobio je nagradu Grand prix za najbolji dugometražni film.

Za Halimin put bila je to druga nagrada u danu budući da je istovremeno osvojio i nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Chichesteru u Velikoj Britaniji gdje je prikazan u sekciji East Meets Wets među čijim se programom našao i film Vinka Brešana, Svećenikova djeca s još 18 naslova poteklih iz istočnog europskog bloka.

Nastao u produkciji Arkadene Zagreb, Studija Arkadene iz Ljubljane i FIST Produkcije iz Sarajeva, po scenariju Feđe Isovića, film Halimin put priča je o tragičnom spletu okolnosti koji započinje Haliminom bezuspješnim prepoznavanjem posmrtnih ostataka njenoga sina pokopanog za vrijeme rata u Bosni u jednoj od masovnih grobnica. Za dostojanstven pogreb sina, Halima će se morati ponovno suočiti s prešućenom istinom da ona nije njegova biološka majka i započeti potragu za ženom koja već 20 godina nije viđena, a čija joj je krv potrebna…

Već 50 puta prikazan na festivalima i smotrama svijeta u posljednje 2 godine, Halimin put je film koji nije samo obišao svijet nego i osvojio hrvatsku publiku – 2012. godine dobio je i njeno službeno priznanje na Pulskom filmskom festivalu gdje je okrunjen Nagradom publike Zlatna vrata Pule te proglašen najboljim filmom po izboru Žirija mladih filmofila. Nominiran je i za hrvatskog oskarovskog kandidata 2013.godine.

Nepotrebno je i govoriti da je Halimin put (voljeli ili ne voljeli domaće filmove) nešto što treba pogledati, nagrade i priznanja rekli su svoje.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Komentari