Istaknuto
12.12.2018.

Sve novitete poslušajte na jednom mjestu i glasujte za svog ovotjednog favorita.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Knjige

Hellraiser: Svećenik pakla vraća se na konačni obračun

07.01.2015. Antonija Pavlić
Foto: commons.wikimedia.org - Steven Friederich

Foto: commons.wikimedia.org – Steven Friederich

Bolji poznavatelji horor žanra popularne književnosti na spomen imena Pinhead zasigurno će skočiti kao opareni. Fikcionalni lik negativca iz popularnog serijala Hellraiser Clivea Barkera uskoro bi se, naime, trebao vratiti na ‘konačni obračun’, nakon kojega će, na žalost svih obožavatelja ‘svećenika pakla’, završiti u ropotarnici povijesti.

Dugoočekivani nastavak serijala Hellrasier, kojega Barker periodično objavljuje od 1989, svoju publiku mami još od posljednjeg romana iz 1992. godine ‘Hellraiser: Spring Slaughter‘. Svjetlo dana konačno bi trebao ugledati u svibnju, u izdanju britanskog Macmillana, a nakon više od 20 godina piščeva rada na završnom poglavlju svog životnog djela.

Prvotno zamišljen kao niz kratkih priča, roman će na koncu ipak biti objavljen u jednome dijelu (sadržavat će oko 350 stranica), a ujedno je prvo uopće Barkerovo djelo za odrasle od 2007. godine. ‘Pinhead je morao reći zbogom, održati završni govor – tako je jednostavno‘, komentirao je književnik. Barkerov urednik u izdavačkoj kući Wayne Brookes kazao je kako su ‘obožavatelji posljednji roman naslovljen The Scarlet Gospels čekali najmanje deset godina’, uputivši tek na internetska bespuća, gdje se može pronaći sijaset komentara prepunih uzbuđenja i iščekivanja posljednjeg izdanja Hellrasiera.

Kao što poznavatelji njegova rada sigurno znaju, Barker je već godinama angažiran u filmskoj i grafičkoj indstriji i mnoge su njegove ideje pronašle put do filmskoga platna. Uzimajući u obzir sve aktivnosti kojima je zaokupljen, nije ni čudo da je i ova knjiga toliko čekana. Da upotrijebim stari klišej – stvarno je vrijedilo čekati‘, rekao je Brooks.

The Scarlet Gospels ‘ugostit’ će još jednog popularnog autorova lika – detektiva Harryja D’Amoura – koji će tako još jednom ukrsiti koplja s Pinheadom. Iz Macmillana poručuju kako je završni rad ‘krvav, zastrašujuć i briljantno složen, a obožavatelji, kao i novi čitatelji, neće biti razočarani epskom i vizionarskom pričom kakva je The Scarlet Gospels. Barkerov horor vaše će najstrašnije noćne more učiniti laganim štivom prije spavanja.’ Pinheadove pustolovine, kao i čitav Hellraiser filmski serijal, nastavit će se objavljivati i u formi stripa, premda je nekoliko posljednjih epizoda žestoko osudio sam Barker. ‘Želim publiku savjetovati i preporučiti im odmak od adaptiranih filmskih verzija Hellrasiera. Stvarno su strašni, šokantno loši i zapravo nikada nisu trebali biti ekranizirani. I to je jedan od razloga zašto Pinheadu želim podariti dobar ispraćaj‘, izjavio je Barker još 2o00. godine. ‘S time će ujedno i završiti priča o Pinheadu te najzad obilježiti njegovu smrt.’

(Visited 100 times, 1 visits today)

Komentari