Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Henrik Ibsen – Pisac po kojem i asteroid nosi ime

20.03.2015. Lucija Lakoš
Foto: facebook.com/Henrik Ibsen

Foto: facebook.com/Henrik Ibsen

Dan prije dolaska kalendarskog proljeća, na svijet je 1828. godine došao Henrik Johan Ibsen, jedan od utemeljitelja moderne drame. Djetinjstvo mu nije bilo nimalo lagano; kad je imao sedam godina njegov otac je bankrotirao što se odrazilo na cijelu obitelj. Morali su se preseliti i živjeli su u siromaštvu. S petnaest godina, Henrik se zaposlio u ljekarni. Cijeli njegov život mogao bi se okarakterizirati kao borba  za financijskom sigurnošću i priznanjem za rad. Prva djela koja je objavljivao, primjerice drama Caitilina, prošla su nezapaženo. U dobi od 36 godina napustio je rodnu Norvešku i putovao po inozemstvu, nešto dulje vrijeme zadržao se u Italiji i Njemačkoj, da bi se nakon 27 godina vratio kao proslavljeni pisac.

Slavu je dočekao prvo s djelima Požar i Peer Gynt, potom i dramom Stupovi društva. Ipak, vjerojatno najpoznatija djelomično i zbog lektirne obveze je Nora ili Lutkina kuća nastala 1879. godine u Italiji. Nastavlja s dramom Sablasti, Romersholm te uspješnicom Heddom Gabler. Pred kraj života je, pomalo proročanski, napisao dramu Kad se mi mrtvi probudimo. Osim drama, pisao je i pjesme.

Umro je 1906. godine, u dobi od 78 godina. Nekoliko nagrada nosi njegovo ime, za života i posmrtno primio je nekoliko počasti, a zanimljivo je i da jedan asteroid nosi njegovo prezime.

Što pročitati?

1.) PEER GYNT

Vrijeme nastanka – 1867. godina

Zašto pročitati? – petočinka u stihu kojom je započeo Ibsenov put prema slavi, sušta je suprotnost Ibsenovoj prethodnoj drami – Požaru. U njoj se glavni junak, Peer Gynt, u životu vodi onom ‘snađi se kako znaš i umiješ’, a poznato je da je Ibsen u dramu utkao i sjećanja na vlastitu obitelj. Temeljeno na legendama i narodnim vjerovanjima predstavlja vodeće djelo u norveškoj literaturi. Uglazbio ju je Edward Grieg, a ima i svoje operno i baletno izdanje te je prenesena na filmsko platno više puta.

2.) NORA ILI LUTKINA KUĆA

Vrijeme nastanka – 1879. godina

Zašto pročitati? – za sve one koji su ovo čitanje ove drame u tri čina uspjeli nekako izbjeći u školi, mali sažetak: Nora je supruga odvjetnika Torvalda Helmera i majka troje djece. Žive u skladnom braku i sretnoj obitelji, no samo naizgled jer se Nora iznutra guši. Njena uloga nije dovoljno cijenjena, ona se osjeća kao lutka za pokazivanje, a sve kulminira kad napusti svoju obitelj kako bi postala prava osoba.

U vrijeme izdavanja, drama je izazvala velike prijepore jer je zagovarala žensku emancipaciju te kritički gledala na brak 19. stoljeća i ulogu muškarca i žene, a Ibsen je ovim djelom utjecao na cijeli niz pisaca. Zbog tadašnje kontroverznosti, za njemačko tržište je čak morao napisati alternativni kraj u kojem Nora umire. Postoje tumačenja kako je lik Nore inspiriran autorovom majkom. Nora ili Lutkina kuća doživjela je cijeli niz filmskih i televizijskih adaptacija.

 

(Visited 541 times, 18 visits today)

Komentari