Istaknuto
27.03.2017.

Kroz iskustvo vođenja različitih radionica za djecu, prvenstveno Froooma, Boris Bakal progovara o radu s djecom, odgojnim i obrazovnim tehnikama i ustanovama te dječjoj perceptivnosti koja nam svima izmiče iz videokruga.

22.03.2017.

Riječ je o jednom od najvažnijih glazbenih pokreta s kraja 20. stoljeća koji je široj publici ostao nepoznat. No, iako je nestao prije no što se jeka njegovih utjecaja mogla jasno ocrtati, on je preživio u filmovima Gregga Arakija i Sofije Coppole te nam se vratio sa svim modnim dodacima iz 90-ih.

Izvedbene umjetnosti

HNK Split objavilo program za 62. Splitsko ljeto: Četiri premijere i niz gostovanja

19.05.2016. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/HNKSplit

Hrvatsko narodno kazalište Split objavilo je program za ovogodišnje Splitsko ljeto. 62. izdanje legendarnog festivala održat će se u Splitu u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Festival će otvoriti premijera opere „Turandot“ Giacoma Puccinija u vrtu Galerije Meštrović u izvedbi Opere splitskog HNK pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića te u režiji Ozrena Prohića.

Dramske premijere ovogodišnjeg festivala bit će komedija “Buža” Živka Jeličića, koja će premijerno biti izvedena u Severovoj ulici 19. srpnja u režiji Zorana Mužića, te Shakespearov “Mletački trgovac” koji u Oceanografskom institutu na Marjanu režira Aleksandar Ogarjov, a premijera je predviđena za 9. kolovoza. Balet splitskog HNK na Sustipanu će 4. kolovoza praizvesti plesnu predstavu Igora Kirova “Na putu” na glazbu Johanna Sebastiana Bacha.

U opernom će programu, osim premijernog “Turandota”, operni ansambl HNK Split reprizno izvesti Verdijevu “Aidu” na Peristilu u režiji Krešimira Dolenčića, a u dramskom će programu i ove godine reprizno na Sustipanu igrati “Smij i suze starega Splita” Ivana Kovačića. Na Sustipanu će splitski Balet također izvesti i dvočinku “Side to Side i Romeo i Julija” u koreografijama Igora Kirova i Dinka Bogdanića.

Foto: facebook.com/HNKSplit

Foto: facebook.com/HNKSplit

U koncertnom programu 62. Splitskog ljeta nastupit će Zagrebački gudački kvartet, Splitski gudački kvartet, gitarist Srđan Bulat, klarinetist Giampiero Sobrino i pijanist Roberto Moretti, Acoustic project, Varaždinski gudački kvartet te Kvartet Papandopulo. Gostujuće plesne predstave bit će „Anything“ Zagrebačkog plesnog ansambla, čije će gostovanje biti ostvareno kroz Plesnu mrežu Hrvatske, zatim “Ko to tamo peva” beogradskog Narodnog pozorišta u koreografiji Staše Zurovca te “Mare nostrum” u izvedbi Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Sve plesne predstave 62. Splitskog ljeta izvode se na Sustipanu.

Iznimno je velik broj dramskih gostovanja koji predvode „Balade Petrice Kerempuha“ Miroslava Krleže u režiji Georgija Para i produkciji HNK u Varaždinu. U Split dolazi i „Hoerspiel – mala igra za slušanje i gledanje“ Pavlice Bajsića, drama Johna Logana „Crveno“ u izvedbi Teatra EXIT, monoopera „Dnevnik jednog luđaka“ u izvedbi Ozrena Grabarića, „Laživac“ HNK u Šibeniku te „Život je čudo“ Ivice Ivaniševića i Teatra Rugantino. Hvarsko pučko kazalište izvest će „Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika“, dok Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice dolazi s Molièreovim „Tartuffeom“ u režiji Vite Taufera.

Planirani proračun 62. Splitskog ljeta iznosi 5,4 milijuna kuna. Ministarstvo kulture financirat će festival iznosom od 1,8 milijuna, grad Split izdvojit će 1,3 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija 600 tisuća kuna, dok se vlastiti prihodi očekuju u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Komentari