Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

HNK Zagreb u ruhu Boljšoj teatra

10.02.2013. Ora InesVrijeme čitanja: 3 minute
http://www.hnk.hr/balet/labude_jezero

http://www.hnk.hr/balet/labude_jezero

Veljača je definitivno mjesec pun komercijalnih trikova, klišeja i ljubavnih anegdota, naravno, zbog Valentinova koje nam se svake godine nameće kao dan koji trebamo slaviti ako smo u vezi , a roniti suze ako smo slučajno samci. No, uz sve što nam se nudi, od popusta u dućanima na plišana crvena srca, do buketa rozih, žutih, bijelih, crvenih i razno raznih ruža, postoji nešto što nam se ovaj mjesec nudi a da toga nismo potpuno ni svjesni. S obzirom da je ovo i mjesec karnevala, većina ljudi vrlo rado nabaci masku i krene u ”svijet” pretvarajući se bar na jedan dan u omiljenog junaka, zlikovca, ili pak neostvareni san. Ovu veljaču i HNK Zagreb odlučio je staviti na lice masku i obući na sebe ruho najpoznatijeg ruskog kazališta, i nekoliko dana u mjesecu postati Boljšoj teatar, uz Čajkovskog i najpoznatiji svjetski balet – Labuđe jezero.

Labuđe jezero postalo je sinonim za baletno kazalište, i iako je prošlo više od stoljeća od njegovog nastanka, ono još uvijek budi onu istu čežnju i snove kao i u prvoj svojoj izvedbi. Baš zbog toga je jedno od najtežih iskušenja za svaki baletni ansambl, dok uloga Odette/Odilije do danas predstavlja vrhunac umjetnosti svake klasične balerine. Gledajući je, gotovo svaka djevojka u udobnom sjedalu kazališta razmišlja kako bi bilo savršeno bar na tren posjedovati njenu gracioznost, ženstvenost, pokrete i nepremostivu čežnju prema ljubavi koja nikad ne može biti ostvarena, barem ne u svijetu kojeg poznajemo. Nova izvedba zagrebačkog Baleta u koreografiji  engleskog koreografa Dereka Deanea pobudila je veliko zanimanje i predbilježbe za gotovo sve izvedbe u nastupajućoj sezoni. Igrajući se svjetlom i predočivši pravi ugođaj jezera, kraljevskog dvora i šume scenografkinja (Roberta Guidi di Bagno), kostimografkinja (Dženisa Pecotić) i oblikovatelj svjetla (Deni Šesnić) pretvorili su publiku u jednog od mnoštvo prekrasnih labuda.

http://www.hnk.hr/balet/labude_jezero

http://www.hnk.hr/balet/labude_jezero

Ovo je drugi put da gledam Labuđe jezero. Prvi put je to bilo u HNK Split, a sada u HNK Zagreb, i svaki je poseban, i svaki je izvan svakog sna i iznad svake jave.Prvi čin uvodi nas u priču, predstavlja nam balerine i baletane. Naravno da se za nijedan dio Labuđeg jezera ne može reći da je dosadan, no u ovom činu glazba je manje dinamična nego u ostala dva čina, i baletani se izmijenjuju bez naizgled kontinuirane radnje i povezanosti s pričom, no ubrzo nakon toga sve se pretvara u osjećaj u kojem možemo jedino pomisliti: ”Hvala Čajkovskom i hvala baletnom ambamblu koji nam je omogućio da se osjećamo više od prosječnog čovjeka”.

Sjedeći u HNK Zagreb i gledajući ovo remek djelo ne samo baleta i glazbe već i cjelokupne umjetnosti, osjećala sam se kao da dišem u nekom drugom vremenu i postojim u nekoj drugoj sferi života. Jer, kako da se čovjek kao individualac osjeća pred nečim što je toliko veće od njega, toliko nedostižno, toliko savršeno? Teško je vjerovati da smo mi ljudi, uz sve svoje nedostatke sposobni stvoriti nešto ovakvo. A tek ljudsko tijelo, kako se samo izvija, koliko je mišićavo, graciozno, sposobno. Kao da ne postoji niti jedna jedina kost u tijelima tih prekrasnih balerina i baletana. Njihova ekspresija također govori o tim istim ljudskim sposobnostima i potakne te da se zapitaš, je li to vrhunac ljudske egzistencije? Stvarati nešto što će stoljećima doticati ljude na jedan tako nadrealan način, potiče nas da se nakon svake izvedbe zapitamo baš ta ista pitanja.

http://www.hnk.hr/balet/labude_jezero

http://www.hnk.hr/balet/labude_jezero

I što više napisati o Labuđem jezeru, kada je ono živi dokaz da su riječi nekad posve suvišne, i da mogu samo ukvariti sve što se stoljećima gradilo. No, moj cilj je bio pokazati da iako nam se čini da je u ovom mjesecu sve isklišerizirano, pa čak i sam spomen na Labuđe jezero, negdje se ipak skriva ta čarolija, koja ne samo da govori o ljubavi, govori o nama samima, govori o snazi ljudske ekspresije. U HNK Zagreb neće biti važno jeste li samac, ili jeste u vezi, jer nas ljubav prema glazbi, kazalištu i umjetnosti sve stavlja u istu vezu koja slavi ljubav ne samo 14.2. već cijelog ljudskog života.

Labuđe jezero možete pogledati 12. veljače, 15. veljače, 19. veljače i 21. veljače u 19:30 u HNK Zagreb.

(Visited 116 times, 2 visits today)

Komentari