Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

HNK Zajc objavilo program sezone 2016./17. uz slogan “Međunarodno narodno kazalište”

22.07.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk-zajc.hr

Na konferenciji za novinare 22. srpnja Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca objavilo je program za sezonu 2016./2017. Moto sezone je Međunarodno narodno kazalište jer djelovanje Zajca u narednoj sezoni obilježavaju aktivnosti u sklopu projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, jer riječku kulturu oblikuju i predstavnici drugih naroda u svim kazališnim ansamblima, jer se nastavlja suradnja s europskim kazalištima, gostovat će se na međunarodnim festivalima, snimaju se opere za vodeće međunarodne diskografske kuće, u Rijeci će biti vrhunski umjetnici iz kulturnog kruga čitavog svijeta, kako je to pojasnio v.d. intendanta i ravnatelj Opere Marin Blažević

V.d. ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić najavila je sezonu u kojoj će puno redatelja po prvi put raditi u Hrvatskoj. Prva dramska premijera bit će već 16. rujna kada će publika i glumci zajedno biti na sceni riječkog Kazališta, na premijernoj izvedbi fantastične tragi-komedije „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova, u režiji Selme Spahić i u adaptaciji nagrađivanog dramatičara Dine Pešuta. Autorski projekt Olivera Frljića „Naše nasilje i vaše nasilje“ premijerno je izveden u svibnju na uglednom festivalu Wiener Festwochenu u velikoj međunarodnoj koprodukciji, dok će riječka premijera, nakon brojnih gostovanja po Europi, biti u studenom.

Na „Jesenjoj sonati“ Ingmara Bergmana radit će nagrađivani Vuk Ršumović i Olga Dimitrijević kao dramaturzi, Ana Tomović kao redateljica, a u ulozi Charlotte bit će Mira Furlan. Komediju o komediji Jeana Baptista Poquelina Moliѐra Kritika škole za žene“ režirat će Igor Vuk Torbica koji je prošlu sezonu obilježio „Hinkemannom“ u ZKM-u. Za mlade će Matjaž Pograjc režirati „Put oko svijeta u 80 dana“ Julesa Vernea, a za djecu će dvojezično Giorgio Amodeo prema Braći Grimm režirati predstavu „Čuvaj se vuka ili Crvenkapica“ / „Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso“ u suradnji Hrvatske i Talijanske drame. Od repriza igrat će „Nad grobom glupe Europe“, „Kurva“, „Trilogija o hrvatskom fašizmu“ i „Dugonja, Trbonja, Vidonja/Spillo, Ciccio, Falco“, no publika više neće moći vidjeti ovosezonske naslove poput „Kasandra“, „Pred mirovinom“ ili mjuzikl „Sušak, Sušak“.

[Naše nasilje i vaše nasilje] Foto: www.hnk-zajc.hr

[Naše nasilje i vaše nasilje]
Foto: www.hnk-zajc.hr

V.d. ravnatelj Talijanske drame Giuseppe Nicodemo istaknuo je da je protekla sezona za Talijansku dramu bila sezona rekorda: „Odigrano je više od 60 predstava pred 10 tisuća gledatelja, ostvareno je 5 koprodukcija, 10 naslova, 3 države, 3 jezika, a samo 8 glumaca. Umorni smo, ali iznimno zadovoljni.” Ove godine Talijanska drama i Zajednica Talijana u Rijeci slave 70 godina osnutka, a obljetnicu će proslaviti s klasikom „La locandiera/Gostioničarka Mirandolina“ jednog od najvećih talijanskih dramatičara Carla Goldonija u režiji jednog od najvećih europskih redatelja, Paola Magellija. „Racconti di costa e di mare/Priče s obale i mora“ Josepha Conrada u režiji Franca Peroa igrat će u Zajednici Talijana, a nastat će u koprodukciji s Teatrom Rossetti – Friuli Venezia Giulia.

Za brojne pretplatnike i gledatelje iz tu je „Anche le pulci hanno la tosse/I buhe kašlju“ prema predlošku Fulvija Tomizze, u režiji Carla Rossija i u koprodukciji s tršćanskom La Contradom Na repertoaru će biti i glazbena komedija u režiji Gianpiera Borgie „Cabaret d’Annunzio“, te „Le donne di Tomizza/Tomizzine žene“ kao scensko čitanje teksta Martine Gamboz u režiji Marca Artusija. Reprizirat će čak pet predstava – „Omicidi in pausa pranzo/Umorstva u pauzi za ručak“, „Esodo Pentateuco #2/Izlazak-Petoknjižje #2“, „Le quinte della vita/Kuliste života“, već spomenuti „Spillo, Ciccio, Falco“ te „E se invece di Pinocchio…/A kada bi umjesto Pinocchia…“

Opera će sljedeće sezone u okviru premijernog repertoara izvesti „Werthera“ Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana, dok će se za dirigentskim pultom izmijenjivati Ville Matvejeff i Matija Fortuna, zatim Eru s onoga svijeta“ Jakova Gotovca kojeg će režirati Lary Zappija, a izvedbama u alternaciji dirigirati Ville Matvejeff, Matija Fortuna i Igor Vlajnić,  te „Otella“ Giuseppea Verdija u režiji Marina Blaževića, te pod ravnanjem Villea Matvejeffa u alternaciji s Matijom Fortunom.

[Dugonja, Trbonja, Vidonja] Foto: http://hnk-zajc.hr/

[Dugonja, Trbonja, Vidonja]
Foto: http://hnk-zajc.hr/

Uz ove velike operne naslove, bit će izveden i poseban program nazvan Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača, u komornoj izvedbi i vlastitoj adaptaciji i režiji. Koncertni program započet će simbolično Beethovenovom Eroicom, a potom će tijekom sezone biti izvedene i ostale najpoznatije Beethovenove simfonije: 5, 7, i 9. Koncertno će biti izveden Gounodov „Faust“ sa solistima Carlom Colombarom, Marjukkom Tepponen, Luciom Gallom, Dianom Haller, Walterijem Torikkom i Ivanom Srbljan. Praizvedbom djela  Klotho-thread of the tales uz dirigenta Berislava Šipuša Zajc će otvoriti Muzički biennale 2017. Koncertnu promociju imat će CD izdanja snimljena ovog ljeta za njemačku kuću CPO, s djelima Papandopula i Šostakoviča. Reprizirat će se „Rigoletto“, „Giulio Cesare in Egitto“ i „Carmen“.

V.d. ravnatelj Baleta Balázs Baranyai najavio je premijeru dvaju djela u istoj baletnoj večeri – moderni balet „Šah-mat“ temeljen na noveli Stefana Zweiga, u koreografiji Tunižanina iz Francuske Raze Hammada, te apstraktni neoklasični balet „Dogma“ u koreografiji Baranyaia. Vrhunac baletne sezone bit će premijera neoklasičnog baleta „Labuđe jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji i režiji Lóránda Zachára, kroz istu poznatu priču, ali na drugačiji način. Reprizirat će se balet „San ivanjske noći“ koreografa Lea Mujića te blagdanski „Orašar gala“ Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Ronalda Savkovića s gostima, prvacima mađarskog baleta.

Na ovoj je konferenciji prisustvovao i v.d. ravnatelja Tehnike Alan Vukelić koji je proveo novinare kroz kazališnu zgradu i pokazao radove obnove partera zahvaljujući donatorima akcije „Obnovimo riječko kazalište“ i sanacije kapilarne vlage koje financira Grad Rijeka, a nada se da će do početka sezone radovi biti dovršeni te publiku dočekati obnovljena kazališna dvorana.

(Visited 222 times, 1 visits today)

Komentari