Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Vizart

Hogwarts u Kini

22.12.2014. Petra Plivelić
Foto: tumblr.com/mugglenet

Foto: tumblr.com/mugglenet

Pažnja, pažnja! Posebna informacija za sve Harry Potter fanove. Sigurno već znate da postoji Harry Potter tematski park u SAD-u, s vjerno prikazanim svim predmetima iz filmova, u sklopu je muzej, održavaju se razne manifestacije… Sljedeća je uskoro, od 30. siječnja do 1. veljače 2015. godine održava se A Celebration of Harry Potter. No, ovo nije vijest o tematskom parku!

Nova umjetnička škola u Kini zbog svoje specifične arhitekture privlači svjetsku pozornost. Evo i zašto! Škola izgleda gotovo isto kao i dvorac Hogwarts iz franšize filmova o Harryju Potteru.

Foto: tumblr.com/cctvnews

Foto: tumblr.com/cctvnews

Punog imena – Hebei Akademija likovnih umjetnosti u sjeveroistočnoj Kini širi svoj kampus u različitim arhitektonskim stilovima. Jedan od stilova je harrypotterovski! Upravo je završen dvorac koji ima i zvonik visok 100 metara. Izgradnja je koštala 400 milijuna yuana, što je otprilike 64 milijuna dolara. Cijeli projekt nitko ne preispituje. Dapače, svi su oduševljeni, a prema Huffington Postu čak ni ravnatelj Zhen Zhongyi ne žali za potrošenim novcem. „Prva pomisao bila je pružiti našim studentima lijepo okruženje u kojem će živjeti i studirati“, rekao je ravnatelj, ujedno poznati kaligraf i slikar.

Foto: tumblr.com/cctvnews

Foto: tumblr.com/cctvnews

„Ne pokušavam kopirati točan izgled zapadnjačkih utvrda. Ideja je bila donijeti suštinu i temeljne vrijednosti zapadnih arhitektonskih stilova“, nastavio je. Doista, izgled i dojam dvorca upućuje na europsku gotičku arhitekturu, ali i sličnost s Hogwartsom je neporeciva.

Prema kineskoj državnoj televiziji, Zhen i ostali fakultetski članovi sami su osmislili većinu zgrada u kampusu. Uprava fakulteta se nada da će stvoriti zbirku arhitektonskih stilova iz cijelog svijeta. Trenutno su u izgradnji pagoda i taoistički hram, a u sljedećih 10 godina u planu je izgradnja katedrale, džamije i galerije suvremene umjetnosti.

Foto: tumblr.com/mugglenet

Foto: tumblr.com/mugglenet

(Visited 118 times, 1 visits today)

Komentari