Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vizart

Hommage à Miljenko Stančić u Umjetničkom paviljonu

17.03.2017. Jelena KovačevFoto: Press

U subotu, 18. ožujka u 13 sati otvara se izložba Hommage a Miljenko Stančić u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. U suradnji s Gradskim muzejem Varaždin Umjetnički paviljon priređuje izložbu radova povodom 90. godišnjice rođenja i 40. godišnjice smrti velikog varaždinskog slikara.

Miljenko Stančić bio je akademski slikar, ilustrator, scenograf i profesor slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Rođen je u Varaždinu gdje mu prve poduke iz slikarstva drži profesor Ladislav Kralj Međimurac. Napušta Varaždin kako bi upisao studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1949. godine kod profesora Marijana Detonija, Krste Hegedušića i Jerolima Miše. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju grafike u klasi Tomislava Krizmana.

Bio je osnivač i član grupe Petorice, a prvu izložbu imao je 1952. i na njoj izložio tridesetak djela s kojima je postigao veliki uspjeh i pobudio interes likovne scene i javnosti.  Od 1953. godine izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i postigao svjetski uspjeh. Za života je realizirao četrdesetak samostalnih i više od dvjesto pedeset skupnih izložba.

Stančićev osebujan opus, koji je trajao od 1950. do 1977. godine, zaobilazio je socijalističke doktrine i aktualne modernističke tendencije te je bio usmjeren na vlastiti, autobiografski izraz koji se često definira kao realizam uz prisustvo metafizičkog pogleda na svijet i sadašnjost. Ipak, koliko je njegov izraz obilježen realizmom, toliko je Stančić slikar emocija i simbolike, nositelj lirskoga izražaja i intimizma, vidljivoga u svoj njegovoj motivici – varaždinskim urbanim krajolicima, baroknim crkvama, kućama, motivima Staroga grada i Anine ulice u kojoj je živio, potom kao nostalgičan slikar djece i djetinjstva te obitelji, slikar interijera, mrtvih priroda, fantastičnih metamorfoza i groteski, a ponajviše maglovitih krajolika, koji nastaju u duhu tonskog slikanja i crvenim ili zelenim svjetlosnim tonskim razlikama u vremenu u kojem nastaju predstavljaju iskorak i alternativu u domaćoj likovnoj produkciji. (iz teksta o izložbi)

S ciljem cjelovitog predstavljanja Stančićeva opusa monografska izložba u Paviljonu obuhvatit će sve njegove slikarske faze i njegova ponajbolja djela, sveukupno više od osamdeset radova među kojima je najveći broj ulja na platna posuđenih iz Gradskog muzeja Varaždin, Moderne galerije Zagreb, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i brojnih privatnih zagrebačkih i varaždinskih kolekcija.

Autorica izložbe i izbora djela je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin. Hommage a Miljenko Stančić moći će se razgledati do 7. svibnja 2017.

(Visited 204 times, 1 visits today)

Komentari