Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Hrvati i u Bologni podijeljeni

20.03.2015. Inga Đudik
Foto: facebook.com/pages/Sanja-Pilić

Foto: facebook.com/pages/Sanja-Pilić

Od 30. ožujka do 2. travnja Hrvatska će imati svoje predstavnike na Sajmu dječje knjige u Bologni. Za status zemlje počasnog gosta izborila se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a upravo će ona, uz kolegu preko Jadrana Daria Franceschinija, otvoriti prve dvije izložbe naših ilustratora.

Pod lupom će u Bologni za promjenu biti ilustratori, a ne pisci dječjih knjiga, kako bi se ukazalo na važnost njihovog dijela posla te kako bi ih se demarginaliziralo. Na samom Sajmu najavljene su četiri izložbe: Tintarnica, Vodeni žig Ivane Brlić Mažuranić, Šuma koralja i Jedino kopno paluba, za okruglim stolovima predstavljat će nas Sanja Pilić i Darko Macan, izložbu van samog Sajma imat će Svjetlan Junaković, a hrvatski animirani filmovi će se prikazivati u kinoteci. Za potrebe Sajma, obrađena je hrvatska dječja ilustracija od davne 1860. pa sve do danas.

Foto: screenshot/min-kulture.hr

Foto: screenshot/min-kulture.hr

Kako to kod nas inače biva, čak ni u sudjelovanju na kulturnim događajima nismo jedinstveni. Ministarstvo kulture diskrecijskim je pravom imenovalo naše predstavnike u Bologni – kako ne biste poput mene morali guglati ‘diskrecijsko pravo’, ukratko, Ministarstvo je tu odluku donijelo na svoju ruku. To je uzrokovalo negodovanje dijela nakladnika i autora, pa će tako oni na Sajmu izlagati na vlastitom štandu. Prepirke oko Sajma dogodile su se i prije objave predstavnika, pa je tako Želimir Hercigonja pred samom talijanskom veleposlanicom istaknuo kako su nadležni odlučili poslati plagijat na Sajam – glavni motiv kojim predstavljamo hrvatske ilustratore na Sajmu jest voda, a upravo je voda bila motiv Interlibera 2008. godine, što je Hercigonja dokazao i katalogom.

Ovo je čisti dokaz da smo mi u stanju profućkati svaku danu priliku. Pa tako umjesto da za deset dana na Sajam u Bolognu idemo pokazati koliko smo dobri, mi idemo pokazati koliko smo površan narod, koliko smo podijeljeni i što se zapravo cijeni – titula i zvučno ime. Podijeljenost će očito zauvijek biti naš žig srama.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Komentari