Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Hrvati i u Bologni podijeljeni

20.03.2015. Inga ĐudikVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/pages/Sanja-Pilić

Foto: facebook.com/pages/Sanja-Pilić

Od 30. ožujka do 2. travnja Hrvatska će imati svoje predstavnike na Sajmu dječje knjige u Bologni. Za status zemlje počasnog gosta izborila se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a upravo će ona, uz kolegu preko Jadrana Daria Franceschinija, otvoriti prve dvije izložbe naših ilustratora.

Pod lupom će u Bologni za promjenu biti ilustratori, a ne pisci dječjih knjiga, kako bi se ukazalo na važnost njihovog dijela posla te kako bi ih se demarginaliziralo. Na samom Sajmu najavljene su četiri izložbe: Tintarnica, Vodeni žig Ivane Brlić Mažuranić, Šuma koralja i Jedino kopno paluba, za okruglim stolovima predstavljat će nas Sanja Pilić i Darko Macan, izložbu van samog Sajma imat će Svjetlan Junaković, a hrvatski animirani filmovi će se prikazivati u kinoteci. Za potrebe Sajma, obrađena je hrvatska dječja ilustracija od davne 1860. pa sve do danas.

Foto: screenshot/min-kulture.hr

Foto: screenshot/min-kulture.hr

Kako to kod nas inače biva, čak ni u sudjelovanju na kulturnim događajima nismo jedinstveni. Ministarstvo kulture diskrecijskim je pravom imenovalo naše predstavnike u Bologni – kako ne biste poput mene morali guglati ‘diskrecijsko pravo’, ukratko, Ministarstvo je tu odluku donijelo na svoju ruku. To je uzrokovalo negodovanje dijela nakladnika i autora, pa će tako oni na Sajmu izlagati na vlastitom štandu. Prepirke oko Sajma dogodile su se i prije objave predstavnika, pa je tako Želimir Hercigonja pred samom talijanskom veleposlanicom istaknuo kako su nadležni odlučili poslati plagijat na Sajam – glavni motiv kojim predstavljamo hrvatske ilustratore na Sajmu jest voda, a upravo je voda bila motiv Interlibera 2008. godine, što je Hercigonja dokazao i katalogom.

Ovo je čisti dokaz da smo mi u stanju profućkati svaku danu priliku. Pa tako umjesto da za deset dana na Sajam u Bolognu idemo pokazati koliko smo dobri, mi idemo pokazati koliko smo površan narod, koliko smo podijeljeni i što se zapravo cijeni – titula i zvučno ime. Podijeljenost će očito zauvijek biti naš žig srama.

(Visited 133 times, 1 visits today)

Komentari