Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Film

Hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada u natjecateljskom programu službene konkurencije festivala u Cannesu

15.04.2016. Ziher.hrFoto: HAVC press

Hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua uvrštena je u natjecateljski program službene konkurencije 69. Filmskog festivala u Cannesu, koji će se održati od 11. do 22. svibnja.

Puiuov četvrti dugometražni igrani film Sieranevada nastao je u koprodukciji pet europskih zemalja – Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Produkciju potpisuje rumunjska tvrtka Mandragora u koprodukciji s francuskom tvrtkom Alcatraz films, hrvatskim Spiritus movensom, bosanskohercegovačkom tvrtkom 2006. te makedonskom produkcijom Sisters and Brother Mitevski. Hrvatska producentica filma je Zdenka Gold.

Sieranevada je film o obiteljskom okupljanju. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

Sieranevada je priča o komemoraciji koja se nikad ne dogodi, priča o onima koji odabiru bijeg u fikciju i koji skrivaju svoje strahove iza ‘konkretne stvarnosti’ kad su svladani tugom koju ne mogu razumjeti. Sieranevada je nesavršena zamjena za neortodoksni rekvijem“, navodi redatelj u bilješci o filmu.

Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, za kameru je bio zadužen Barbu Bălăşoiu, glavne uloge nose Mimi Brănescu i Bogdan Dumitrache, a jednu od uloga igra i hrvatska glumica Petra Kurtela. Na filmu su bili angažirani hrvatski filmski djelatnici: casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizuraŠtefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, kompozitor Bojan Gagić te majstor za vizualne efekte Tom Vujnović.

Puiuov film Smrt gospodina Lazarescua prikazan je i nagrađen 2005. godine u programu Izvjestan pogled u Cannesu i jedan je od naslova najzaslužnijih za pokretanje tzv. novog vala rumunjske kinematografije. Njegov idući film Aurora prikazan je u istom programu 2010. godine.

Filmski festival u Cannesu ove godine otvara film Woodyja Allena Café Society. U natjecateljskom programu nalaze se i novi filmovi Pedra Almodóvara, Jean-Pierrea i Luca Dardennea, Xaviera Dolana, Oliviera Assayasa, Brune Dumonta, Jima Jarmuscha, Kena Loacha, Jeffa Nicholsa, Cristiana Mungiua, Seana Penna, Paula Verhoevena itd., a predsjednik žirija glavnog natjecateljskog programa je redatelj George Miller (Mad Max: Divlja cesta). Više informacija saznajte na službenoj festivalskoj stranici.

Komentari