Istaknuto
25.07.2017.

Prošlog tjedna prisjetili smo se deset godina starih albuma, a sada je red došao na deset pamtljivih i dragih nam filmova starih deset godina. Možda to nisu najbolji ili najuspješniji filmovi, ali svakako su ostali u sjećanju i vrijedni su (ponovnog) gledanja.

18.07.2017.

Prije deset godina izašlo je mnogo albuma koji su nam ostali u privremenom sjećanju. Ovo su neki koji su nam sasvim sigurno ostali u trajnom i sumnjamo da ćemo ih prestati slušati.

Film

Hrvatska premijera dokumentarnog filma “Oncle Bernard – A Counter Lesson in Economics” u MM centru

20.04.2016. Ziher.hrFoto: Press/MM Centar

Francuski ekonomist Bernard Maris (Ujak Bernard) ubijen je u napadu na Charlie Hebdo u siječnju 2015. godine. Dokumentarac Oncle Bernard – A Counter-Lesson in Economics kanadskog redatelja Richarda Brouillettea uzbudljivo je i britko dešifriranje ekonomije kroz Marisovu smjelost i satiričnost. Film je na rasporedu u četvrtak, 21. travnja u 19:30 u MM centru (Savska cesta 25), u okviru programa Kratke slike. Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ te na www.facebook.com/kratkeslike.

Bernard Maris bio je sveučilišni profesor, književnik i satiričar čiji je ekonomski um bio izvan svih okvira klasičnog, a akademsku karijeru uspješno je kombinirao s novinarstvom. Bio je jedan od suvlasnika, urednika te kolumnista časopisa Charlie Hebdo. Kolumna koju je pisao pod imenom Ujak Bernard oštrim je, ali i duhovitim stilom bacala novo svjetlo na različite aspekte ekonomije. Intervju s Marisom snimljen 2000. godine u prostorima Charlie Hebdoa istovremeno je neizmjerno zabavna i duboko poučna anti-lekcija iz ekonomije. U opuštenoj atmosferi,  mudro, smjelo i kroz satiru, Maris  s velikim žarom otkriva oštre činjenice koje izazivaju postojeće dogme današnje znanosti o ekonomiji. Intervju je snimljen za potrebe dokumentarne serije Encirclement – Neoliberalism  Ensnares Democracy R. Brouillettea, a nakon tragedije u siječnju 2015., autor je napravio svojevrsni hommage velikom ekonomskom umu Ujaku Bernardu upotrijebivši cijeli izvorni materijal iz 2000. godine. Razgovor, snimljen 16 mm kamerom, nije montiran i kroz 79 minuta filma pred nama se povremeno rastvaraju i svi produkcijski  i tehnički elementi te problemi koji nastaju prilikom snimanja, posebice filmskom vrpcom.

Nakon lekcija iz ekonomije Bernarda Marisa, s gostom  Mislavom Žitkom (Odsjek za filozofiju, FFZG) razgovarat će se o značaju ekonomije u svakodnevnom životu te kako je ona je ona postala dominantni interpretacijski okvir za razumijevanja društvenih odnosa. Na tragu termina koje nam rasvjetljava Ujak Bernard, pozabavit ćemo se njihovim značenjem u domaćem kontekstu. Ovaj uvod poslužit će i kao smjernica za nastavak razgovora ideološki određenim  ekonomskim praksama koje nam se unutar javnog diskursa predstavljaju kao imperativi svake ekonomske politike.

Kratke slike filmski su program MM centra, kina osnovanog sredinom 1970-ih, pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Programska cjelina Proširena slika, u sklopu koje prikazujemo ovaj film, bavi se odnosom kinematografije prema aktualnim društveno – političkim temama.

Komentari