Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Vizart

“Hrvatska u žutom okviru”: 100 godina Hrvatske na naslovnicama National Geographica

17.06.2015. Petra Plivelić
Foto: Ziher.hr/ Petra Plivelić

Foto: Ziher.hr/ Petra Plivelić

Izložbu fotografija „National Geographic: Hrvatska u žutom okviru“ organizirao je časopis National Geographic Hrvatska. U sklopu izložbe,  koja je u zagrebačkom Arheološkom muzeju otvorena do 5. srpnja ove godine, postavljeno je 35 fotografija koje prikazuju hrvatske ljepote koje su za National Geographic tijekom više od 100 godina snimali mnogi fotografi.

Foto: Ziher.hr/ Petra Plivelić

Foto: Ziher.hr/ Petra Plivelić

Zanimljive fotografije prezentirali su svjetski fotografi National Geographica poput Stevea McCurryja, koji je najveću slavu postigao portretom dvanaestogodišnje djevojčice – Afghan Girl – kojeg uspoređuju s Da Vincijevom Mona Lisom, te hrvatski fotografi poput Davora Rostuhara, koji je poznat po svojoj izložbi „Hrvatska iz zraka“. Fotografi su objektivom uhvatili jedinstvene trenutke po raznim dijelovima Hrvatske, koje su u prepoznatljivom žutom okviru izašle na naslovnicama National Geographica.

Fotografije prikazuju različite ljude, lokacije i događaje u Hrvatskoj od početka izlaženja prvog, američkog izdanja National Geographica 1888. godine do danas. Tako su se ondje našli razni prizori iz hrvatske prošlosti na kojima vidimo kako je nekada izgledala zagrebačka tržnica, žene koje su išle na rijeku prati rublje, studenti koji grade Studentski grad, pogled na dubrovačke krovove… i još mnogo toga. Fotografije su poredane kronološki, od prvih crno-bijelih naslovnica pa sve do današnjih umjetničkih djela u punoj boji.

Naslovna fotografija izložbe – Pulska arena iz 1962. rad je fotografa Gilberta Grosvenora.

Foto: ziher.hr/ Petra Plivelić [Gilbert Grosvenor - Pulska arena, 1962.]

Foto: ziher.hr/ Petra Plivelić [Gilbert Grosvenor – Pulska arena, 1962.]

Izložba očito pridonosi promidžbi hrvatskih prirodnih ljepota, znanosti, povijesti i kulture, ali ima i obrazovnu funkciju jer se o vlastitoj zemlji nikada ne može naučiti dovoljno.

(Visited 160 times, 1 visits today)

Komentari