Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Hrvatske boje na Sajmu knjiga u Leipzigu

04.03.2015. Inga Đudik
Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse

Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse

Hrvatska armada koja broji osam članova će se od 12. do 15. ovog mjeseca nalaziti u Leipzigu povodom Sajma knjiga. Alida Bremer kreirala je program Žene i povijest kojim će naše boje predstaviti Daša Drndić, Ivana Šojat-Kuči, Ivana Simić Bodrožić, Milana Vuković Runjić, Branko Čegec, Marko Pogačar, Daniel Rafaelić i Patricija Vodopija.

Najviše očekivanja svi imaju od razgovora između Mathiasa Énarda i Ivane Šojat-Kuči. Énardov roman Zona mnogi smatraju potvrdom napetog francuskog špijunskog romana, a nama je posebno zanimljiv jer je glavni junak Hrvat koji pokušava zaključiti svoju špijunsku karijeru. Naš prijevod tog romana potpisuje upravo Ivana Šojat-Kuči.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Ivana Šojat-Kuči, Ivana Simić Bodrožić i Daša Drndić reći će poneku i o vezi između povijesnih događanja i književnosti što ne sumnjamo da neće biti nabijeno emocijama budući da je posljednji rat uvelike utjecao na sve tri. Program će se nastaviti i izvan prostora samog Sajma gdje će se dvjema imenjakinjama pridružiti Marko Pogačar u razgovoru o temama rata, izbjeglištva, društvene transformacije, urbanog života, kao i o pisanju u teškim vremenima.

Svojih pet minuta dobit će i književni časopis Quorum, točnije smjena generacija njegovih članova. O tome, ali i o poeziji, govorit će Marko Pogačar i Branko Čegec.

Nije za zanemariti ime Daniela Rafaelića, povjesničara i ljubitelja filma, osobe koja je filmove o Hrvatskoj nakon 60 godina iz filmskih arhiva u Berlinu i Beču vratila domovini. To mu je ujedno i jedinstvena prilika za promociju knjige Kinematografija u NDH iz 2013. godine.

Novost na Sajmu jest događaj koji će se odvijati svakog dana sajma u isto vrijeme, a nosi naziv Poklanjamo dječju priču. Zadatak glumca ili glumice kazališta Theaterturbine Leipzig je pročitati hrvatsku dječju priču ili bajku, a vjerni slušatelji nakon čitanja imaju priliku osvojiti simboličnu nagradu.

Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse

Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse

Naši će predstavnici biti u društvu književnika i glazbenika iz cijeloga svijeta, a Sajam nudi pregršt predavanja o čemu god možete zamisliti: od biologije i znanosti do ‘turbobalkanstva’ u glazbi, a uključuje i Manga sajam. Za svakoga ponešto, tko se nađe u Leipzigu.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Komentari