Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Vizart

“Hrvatski dizajneri u akciji” zamijenili prosvjed izložbom

25.06.2016. Katarina ŠapinaFoto: Facebook.com/events/

Svi koji su 1. lipnja ove godine prisustvovali prosvjedu pod inicijativom Hrvatska može bolje kako bi dali podršku stručnom timu za Cjelovitu kurikularnu reformu zasigurno su vidjeli mnoštvo plakata kojima su sudionici iskazivali svoj stav o stanju u društvu.

Iza tih plakata stoji neformalna grupa dizajnera Hrvatski dizajneri u akciji, koju su pokrenule dizajn menadžerica Tatjana Bartaković i dizajnerica i prethodna predsjednica Svjetskog saveza za dizajn (ico-D) Iva Babaja, a kroz svega nekoliko dana uspjele su okupiti više od 30 renomiranih hrvatskih dizajnera i dizajnerica, a mnogo ih se pridružilo i kasnije. Akciju je od prvog trenutka formalno podržalo i Hrvatsko dizajnersko društvo te inicijativa Kulturnjaci 2016.

Foto: Facebook.com/dizajneriuakciji

Foto: Facebook.com/dizajneriuakciji

Iz iskaza Hrvatski dizajneri u akciji Ive Babaje i Tatjane Bartaković:

„Radeći na nekoliko strateških dokumenata koji su dizajn pokušali integrirati u neke strategije razvoja pojedinih grana domaćeg gospodarstva, shvatili smo da je glavna prepreka aktivaciji dizajna u hrvatskoj ekonomiji – manjak primjerenog obrazovanja i nužnost njezine ozbiljne reforme. Mi vjerujemo da jedino zemlja vođena znanjem koje se temelji na modernom obrazovanju te istraživanju i inovaciji, može generirati prosperitet svim građanima.“ (…) „Smatramo i da građanska odgovornost ne prestaje izlaskom na izbore – nastavlja se mirnim, civilnim djelovanjem unutar dostupnih institucija i korištenjem svih dostupnih alata. Za nas dizajnere to su kreativni mediji putem kojih ukazujemo da se dizajn nalazi u službi izgradnje kvalitetnijeg življenja kao jedinstveni alat za provođenje promjena i društvene komunikacije.”

Svi oni koji nisu imali priliku vidjeti plakate koji su nosili poruke o važnosti obrazovanja, pogubnosti neznanja, otporu političkim pritiscima, društvenoj odgovornosti i društvenom poslanju dizajna kao profesije, imaju priliku vidjeti ta izvrsna idejna rješenja od srijede, 29. lipnja, u 20 sati u HDD (Hrvatsko dizajnersko društvo) galeriji u Boškovićevoj 18 u Zagrebu. Izložba pod nazivom Hrvatski dizajneri u akciji predstavit će plakate i transparente koji su postali sastavni dio masovnog prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu. U sklopu izložbe u dokumentarnom obliku prikazat će i odabrane radove autora koji su se priključili inicijativi, kao i fotografije koje svjedoče o samoj akciji i prosvjedu u kontekstu kojeg je održana.

Foto: Facebook.com/dizajneriuakciji

Foto: Facebook.com/dizajneriuakciji

Izložbu možete pogledati do 5. srpnja od ponedjeljka do petka u razdoblju između 10 i 20 sati te subotom od 10 do 15 sati.

Komentari