Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Hrvatski eksperimentalni film i video pred beogradskom publikom

09.12.2014. Ziher.hr
foto: HAVC

foto: HAVC

Na festivalu Alternative film-video koji se održava od 9. do 13. prosinca u Beogradu, u srijedu 10. prosinca u programu pod naslovom ‘Medijski ping-pong’ bit će prikazana selekcija hrvatskih eksperimentalnih filmova i videa po izboru filmske kritičarke Diane Nenadić, koja će održati i uvodnu riječ u program.
“Televizija kao medij, televizijski program kao (politički) sadržaj i televizor kao uporabni predmet česte su referencije hrvatskih eksperimentalnih filmaša i videoumjetnika od početka 1970-ih i pojave videa. Riječ je zapravo o činu konceptualnog otpora (politički) najmoćnijem i najmasovnijem mediju, kao i o bojazni da bi upućenost na produkcijske resurse javnog sredstva komunikacije, na istu prikazivačku „kutiju“, odnosno ekran, mogla dovesti do brisanja medijskih razlika i apsorpcije umjetničke osobnosti. Distanciranje od televizije i isticanje razlika poprimilo je razne forme intepretativne ili subverzivne manipulacije: od pretvaranja televizora u mrtvu prirodu a (informativnog) TV programa u circulus vitiosus u ranoj videoinstalaciji Dalibora Martinisa Mrtva priroda, subverzivne eksploatacije metamedijskih potencijala televizije u konceptualno-strukturalnim filmovima Ivana Faktora (Prvi program i TV 31-1 minirama) i Branka Karabatića (Velo misto), preko performativnog ogoljavanja osobnog identiteta interpolacijom isječaka iz emisije javne televizije u radu Sanje Iveković (Osobni rezovi), do prokazivanja TV-lica i monotonih informativnih sadržaja kao mentalnih agresora u prostoru privatnih rituala (Chanoyu, Iveković i Martinis), a televizije kao diktatora perceptivnih navika – kod Milana Bukovca (Zapping) i Vlade Zrnića (United Colors of Upside Down). Konačno, referirajući se nominalno na televiziju i koristeći se mogućnošću TV-studijskog snimanja s više kamera, najmističniju provokaciju svakodnevnim gledateljskim navikama upućuje Ivan Ladislava Galeta svojim ranim TV ping-pongom, ukazujući na perceptivne pretpostavke videomedija”, navodi se u najavi programa.

Festivalska publika će u 77-minutnom programu vidjeti sljedeće filmove:

TV PING PONG, Ivan Ladislav Galeta, U-matic, c/b-b/w, 2′, 1978.
MRTVA PRIRODA/ STILL LIFE, Dalibor Martinis, open reel/Umatic, cb/ bw, 20′, 1974
OSOBNI REZOVI / PERSONAL CUTS, Sanja Iveković, U-matic, boja/colour, 4′, 1982
PRVI PROGRAM / THE FIRST PROGRAMME, Ivan Faktor, 16 mm, boja/colour, 12′, 1978.
CHANOYU, Sanja Iveković & Dalibor Martinis, VIDEO CD’83, U-matic, boja/color, 11′, 1983
VELO MISTO / BIG TOWN, Branko Karabatić, Kinoklub Split; S8, boja/ colour, 9′ 15”, 1985
ZAPPING, Milan Bukovac, Autorski studio fotografija-film-video; SVHS, boja/colour, 6′, 1993
UNITED COLOURS OF UPSIDE DOWN, Vlado Zrnić, Hrvatski filmski savez; Betacam, boja/colour, 1′, 1995.
TV 31-1 MINIRAMA (UKLJUČIVANJE-ISKLJUČIVANJE) / TV 31-1 MINIRAMA (TURN ON – TURN OFF), Ivan Faktor, 16 mm, boja/colour, 12′, 1982.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Komentari