Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Hrvatski film na 63. Berlinaleu

06.02.2013. Nikola Šimić
facebook.com/filmobranaizaštita

facebook.com/filmobranaizaštita

Jedna od najvećih svjetskih filmskih manifestacija, Međunarodni filmski festival u Berlinu čije se 63. izdanje održava od 7. do 17. veljače 2013. ugostit će u svojim programima brojne hrvatske filmove i filmske autore. U programu FORUM prikazat će se Obrana i zaštita Bobe Jelčića i hrvatska manjinska koprodukcija Krugovi Srdana Golubovića, dok će se na filmskom sajmu EFM prikazati čak pet dugometražnih hrvatskih filmova. Uz to, četvero mladih hrvatskih filmaša sudjeluje na 11. Berlinale Talent Campusu, a Tanja Miličić, producentica Festivala igranog filma u Puli sudjeluje u radu ocjenjivačkog suda Europa CINEMAS koji odabire najbolji eurospki film.

Program FORUM posvećen je inovativnim djelima  njeguju nekonvencionalne filmske pristupe. Svjetska premijera Obrane i zaštite održat će se u subotu, 9. veljače. Radnja Obrane zaštite odvija se u suvremenom Mostaru, a prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca Slavka (Bogdan Diklić). 

Nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance gdje je nagrađen Posebnim priznanjem žirija, u Berlinu će europsku premijeru doživjeti film Krugovi Srdana Golubovića nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske. Krugovi su priča o petoro ljudi koje je povezao jedan tragičan događaj, a jednu od naslovnih uloga u filmu tumači Leon Lučev.

Na EFM-u, najvećem europskom filmskom sajmu, svoje će market projekcije imati pet hrvatskih dugometražnih filmova. Riječ je o filmu Pismo ćaći, pobjedniku prošlogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli u režiji, filmu Halimin put Arsena A. Ostojića kojeg je nagradila publika Pule, ali i Međunarodnog filmskog festivala u Cottbusu, romantičnoj komediji Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić koju je dosad u hrvatskoj pogledalo gotovo 100.00 gledatelja, omnibusu Košnice u režiji međunarodne skupine autora čiju produkciju potpisuje mladi producent s ADU Ivan Kelava i kriminalističkoj drami Cvjetni trg cijenjenog hrvatskog redatelja Krste Papića. Termine projekcija hrvatskih filmova moguće je pronaći ovdje.

facebook.com/SonjaiBik

facebook.com/SonjaiBik

U radu 11. Berlinale Talent Campusa ove godine sudjeluju hrvatski redatelj Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma Blokada, glumac Marko Cindrić, producentica Vanja Jambrović i filmska kritičarka Višnja Pentić.

 

 

Komentari