Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Hrvatski filmovi pristižu i do dalekih skandinavskih zemalja

10.01.2015. Lucija KlarićVrijeme čitanja: 2 minute
FOTO: havc/otok ljubavi

FOTO: havc/otok ljubavi

Međunarodni filmski festival u Göteborgu ugostit će i četiri hrvatska naslova. Na jednom od najpoznatijih i najvećih festivala skandinavskih zemalja koji će se održati krajem ovog mjeseca (od 23.siječnja do 2.veljače) gostovat će film Zagreb Capuccinodebitantice Vanja Sviličić zatim Otok ljubavi Jasmile Žbanić koji će na festivalu doživjeti svoju međunarodnu premijeru te manjinske koprodukcije Spomenik Michaelu Jacksonu Darka Lungulova i Ničije dijete Vuka Ršumovića.

Zagreb Capuccino drama je o dvije najbolje prijateljice – Petri i Kristini, ženama u ranim četrdesetima koje pratimo u razgovoru uz nekoliko šalica kave i tokom večernjeg izlaska kako zajedno proživljavaju osjećaje samoće i straha te nesigurnosti. Taj će emocionalni susret potaknuti Petrina rastava zbog koje Kristina pristiže kao potpora iz Kolna. Scenarij potpisuju Vanja i Ognjen Sviličić, a glavne uloge u filmu tumače Mila Elegović i Nela Kocsis. Film će se prikazivati u sklopu programa Novi glasovi.

U programu pod imenom Božanstvena komedija, naći će se i film redateljice Jasmile Žbanić – Otok ljubavi. Film prati obitelj Grebo koja ljetuje u Istri – trudna Francuskinja koja inače živi u Sarajevu sa svojim mužem Bosancem dolazi na odmor na otok sv. Nikole. U susretu s Florom, Rumunjkom iz Njemačke, razvit će se zaplet baziran na kemiji obaju supružnika sa karizmatičnom Florom. Za produkciju filma zaslužna je Produkcija živa iz Hrvatske, ali i suradnici iz produkcijskih kuća u Njemačkoj, Švicarskoj te Bosni i Hercegovini.

foto: facebook.com/pages/Ničije-dete/

foto: facebook.com/pages/Ničije-dete/

U istom programu prikazivat će se i Spomenik Michaelu Jacksonu Darka Lungulova. Radnja njegovog filma smještena je u omanje srpsko mjesto koje je već odavno osuđeno na smrt. U njemu živi protagonist Marko, vječiti sanjar kojeg njegova žena Ljubinka, duboko razočarana u ishod svog života i mjesto gdje žive odluči napustiti. Markova ideja je da brak spasi oživljavanjem mjesta i izgradnjom spomenika Michaelu Jacksonu, ali iako je podržan od svojih prijatelja u naumu, probleme će mu stvarati gradonačelnik Dragan koji ima drugačije planove i koristi nacionalističku grupu Čista Srbija za svoje ciljeve. Film je nastao kao suradnja produkcijskih kuća iz Hrvatske (Propeler film), Srbije, Njemačke i Makedonije.

Ničije dijete Vuka Ršumovića, inače redatelja i scenarista filma, na listi je programa Favoriti Festivala. Film snimljen po stvarnim događajima, uistinu i prati “ničijeg” dječaka koji je pronađen 1988. godine duboko u planinama Bosne i Hercegovine. Od ondje ga je put odveo do doma za nezbrinutu djecu u Beogradu gdje je proživio dugu i iscrpljujuću socijalizaciju nakon koje će “zahvaljujući” ratu u 90ima biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu sada kao “nečiji” dječak. Film je koprodukcija Art&Popcorn i Baboon Productiona iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske.

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. godine, a danas na njemu gostuje oko 500 filmova iz čak 80 zemalja diljem svijeta.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Komentari