Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Hrvatski paviljon: Umjetnost snova na Venecijanskom bijenalu

03.06.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/Galerija AŽ Atelieri Žitnjak

Foto: facebook.com/Galerija AŽ Atelieri Žitnjak

55. Venecijanski bijenale službeno je započeo ovoga vikenda, a među izlagačima je i Hrvatska koju predstavlja multimedijalna umjetnica Kata Mijatović s interaktivnom instalacijom “Između neba i zemlje”. 1. lipnja svečano je otvorena najveća izložba suvremene umjetnosti na svijetu, a nešto ranije istoga tjedna otvoren je hrvatski paviljon u čijoj se sredini nalazi kavez koji lebdi. Osim Hrvatske svoje radove  predstavlja i 87 drugih zemalja, a ovogodišnja središnja tema je “Enciklopedijska palača” Paviljoni će biti postavljeni do 24. studenog.

Foto: facebook.com/Arhiv snova

Foto: facebook.com/Arhiv snova

“Između neba i zemlje” dio je projekta Arhiv snova koji omogućuje građanima da unesu svoje snove i mapiraju nesvjesno putem društvenih mreža, ali i na licu mjesta u spremnicima u zagrebačkom MSU-u. U Veneciji je prigodom izložbe izveden i performans tijekom kojeg umjetnica spava u gondoli.

Foto: facebook.com/La Biennale di Venezia

Foto: facebook.com/La Biennale di Venezia

Podsjetimo, Venecijanski bijenale (tal. Biennale di Venezia) održava se, kao što mu i ime govori, svake druge godine, na prostoru javnih vrtova u Veneciji. Neparnim godinama Giardini su glavno mjesto okupljanja umjetnika iz svih dijelova svijeta. Prvi bijenale održao se još 1895. godine, kada je paviljone na izložbi dekorativne umjetnosti posjetilo čak 224 tisuće ljudi. Gradnja nacionalnih paviljona nekolicine različitih država započela je dvanaest godina kasnije. Stotinjak godina kasnije, ovogodišnji bijenale prvi put ugošćava i predstavnike Bahama, Bahreina, Kosova, Kuvajta, Maldiva, Obale Bjelokosti, Paragvaja, Tuvalua i Vatikana.

(Visited 140 times, 1 visits today)

Komentari