Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Knjige

Hrvatski pisci u prestižnom američkom književnom časopisu

25.02.2015. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Šestero hrvatskih pisaca objavljeno je u prestižnom američkom časopisu McSweeney’s Quarterly. Naime, ovaj poznati američki časopis za književnost i kulturu u svom je najnovijem broju objavio temat o suvremenoj hrvatskoj prozi. Objavljeni su prijevodi na engleski tekstova  Gordana NuhanovićaTee TulićDamira KarakašaOlje Savičević IvančevićZorana Ferića i Bekima Sejranovića. Predgovor tematu napisao je Josip Novaković.

Hrvatski temat u McSweeney’s Quarterlyju potaknula je McSweeney’sova urednica Heidi Julavits nakon gostovanja na prvom izdanju književnog festivala Lit Link u organizaciji Hrvatskog društva pisaca koji se održao u Zagrebu, Rijeci i Puli 2013. godine, a prijevod na engleski poduprlo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Književni časopis McSweeney’s Quarterly izlazi od 1998., a pokrenuo ga je poznati američki pisac Dave Eggers koji je istovremeno osnovao izdavačku kuću McSweeney’s. U toj su izdavačkoj kući svoje radove objavljivali autori poput Davida Fostera Wallacea, Joyce Carol Oates i Stephena Kinga. McSweeney’s također planira objaviti roman Olje Savičević Ivančević Adio kauboju i debitantski roman Bekima Sejranovića Nigdje, niotkuda.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Komentari