Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Predstavljen Hrvatski program 64. Pulskog filmskog festivala

17.05.2017. Ziher.hrFoto: facebook.com/PulaFilmFestival

Danas je u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljeno 64. izdanje Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 15. do 22. srpnja 2017. godine. Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković predstavio je ovogodišnji, dosad najbogatiji Hrvatski program, u sklopu čega su predstavljeni hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije te članovi ocjenjivačkog suda za Hrvatski program. Izrazio je zadovoljstvo iznimno velikim brojem prijavljenih hrvatskih filmova. “Riječ o jednom od programski najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti hrvatske kinematografije”, istaknuo je Vidačković.

Iznimno velik odaziv i interes autora pokazuje da hrvatski film iz godine u godinu raste te da publika Pulskog filmskog festivala opravdano može očekivati najbolje filmove nacionalne produkcije na najvećem festivalu hrvatskog filma. Ravnateljica Festivala Gordana Restović naglasila je kako festivalske pripreme ulaze u završnicu i idu prema planu. “Organizacija Festivala zahtijeva veliku predanost, odgovornost i kreativnost u radu svih djelatnika i velikog broja stručnih suradnika. Oduvijek je Festivalu bio cilj promovirati filmsku umjetnost, a samim time i kulturu, pružanjem prilike filmskim umjetnicima za afirmaciju pred mnogobrojnom publikom, koja već generacijama, u jedinstvenoj atmosferi, prati filmove u drevnoj Areni, najvećem kinu na otvorenom”, izjavila je Restović.

Hrvatski program 64. Pulskog filmskog festivala

U Hrvatskom programu 64. Pulskog filmskog festivala bit će prikazano 16 hrvatskih filmova i 11 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i 6 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene. U Areni će tako svoje hrvatske premijere imati filmovi Agape” Branka Schmidta, Mrtve ribe” Kristijana Milića, Kratki izlet” Igora Bezinovića, Fuck off I love you” Anđela Jurkasa, Dom” Darija Pleića i “Raspuštenice” Stanislava Tomića, dok će pulske premijere imati filmovi Zbog tebe” Anđela Jurkasa, Goran Nevija Marasovića i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

zagreb film festival

Foto: www.zagrebfilmfestival.com

U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi ZG 80″ Igora Šeregija, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Uzbuna na Zelenom Vrhu Čejen Černić i Anka Dejana Aćimovića. Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora Transmania” i Jedno ubojstvo za van” Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića Egzorcizam”.

U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su Sieranevada Cristija Puiuja (koprodukcija Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska Roumena” Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska Catalina” Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatskiDnevnik mašinovođeMiloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski Dan kada je moj otac postao grm” Nicole van Kilsdonk te Kuća drugih” Rusudana Glurjidzea (koprodukcija Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske). Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski Pođi sa mnom” Igora Šterka, belgijsko-hrvatski “Uzvodno rijekom” Marion Hänsel, talijansko-hrvatski Babilonske sestre” Gigija Roccatija, bosansko-hrvatska Hiljadarka” Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska Naša svakodnevna priča” Ines Tanović.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom. Članovi žirija su i scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić. Filmovi Kratke Pule i Međunarodnog programa bit će uskoro objavljeni.

(Visited 89 times, 1 visits today)

Komentari