Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Glazba

Recenzija – ‘Travelling’: Uspješni prvijenac mlade kantautorice Irene Žilić

24.10.2014. Jan Vukasović
Foto: Jure Živković

Foto: Jure Živković

U moru svih mladih kantautorica koje su se pojavile na sceni zadnjih godina, nekoliko ih je zaista uspjelo nastaviti u tom smjeru i održati se na našoj sceni, a jedna od njih je zasigurno Irena Žilić. Djevojka prekrasnog, umirujućeg glasa prije dugosvirajućeg prvijenca objavila je EP “Days of innocence” koji je bio dobro primljen u publici te koji se uspio malo odvojiti od stada zanimljivim aranžmanima, a upravo u tom smjeru nastavlja i album „Travelling“.

Prva pomisao kad sam prije nekoliko tjedana upalio Scars bila je da je to zaista nešto drugačije od hrpetine hrvatskih autora. Svaka pjesma odiše nekom lakoćom, nema isforsanih dijelova, sve je upravo onako kako treba biti. Violina upotpunjuje Ireninu gitaru (koju je sama naučila svirati) na vrlo dobar, ne preizražajan način, te tako u kombinaciji s laganim bubnjem, ponekad klavirom i basem, stvara odličnu podlogu za Irenin glas. Činjenica da je posvećena tolika pažnja instrumentalnoj podlozi albuma govori nam da se oko albuma zaista puno radilo (prošlo je nešto manje od 2 godine od izlaska EP-ja) te da Irena, osim što lijepo pjeva, može i želi biti nešto više od tipične kantautorice. U tom pothvatu joj je pomogao Mark Mrakovčić kao producent, ali i instrumentalist na podosta stvari s albuma.

Foto: Jure Živković

Foto: Jure Živković

Uz sedam novih pjesama na albumu su se našle i četiri s EP-ja, koje su malo prearanžirane te moram priznati da zvuče dosta uvjerljivije i dobro se uklapaju u atmosferu cijelog albuma. Poslušate li verzije s EP-a i usporedite li ih s novim verzijama, možete jasno čuti koliko ozbiljnije zvuče. Teško je izdvajati favorite, no zadnje dvije stvari na albumu, Scars i Eve, neka su druga dimenzija. Obje odskaču od ostatka, koliko god homogen bio, i mislim da ne treba isključiti mogućnost da se barem Scars zavrti na nekoj radio postaji, dok je Eve pak nešto posebno. U niti dvije minute pjesme Irena upjeva postići nevjerojtano haunting atmosferu koristeći minimum intrumenata i igrajući se glasom. Prekrasan kraj albuma koji vas ostavi žednima za još.

Teško je napraviti album na kojem ostajete dosljedni, a da pritom istražujete nove pravce i igrate se kao autor. Irena Žilić je to uspjela na zaista impresivan način. Napravila je album koji nema loše pjesme, koji je zanimljiv od početka do kraja, koji iskače od ostatka scene čiji je dio i na kojem su pjesme poredane upravo onako kako trebaju biti. Napraviti tako nešto zaista nije lako, a kako to zvuči uživo provjerit ćemo uskoro.

(Visited 158 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(No Ratings Yet)

Komentari