Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Knjige

Humanitarne akcije prikupljanja knjiga za poplavljene knjižnice

01.06.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je akciju prikupljanja knjiga za područja stradala u poplavama „Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama“. Poziv je upućen svim nakladničkim, izdavačkim i knjižarskim kućama u Hrvatskoj da svoja izdanja daruju poplavljenim knjižnicama, a Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ovom će prilikom darovati sva svoja izdanja.

Nakon što knjižnice na poplavljenim područjima budu obnovljene i spremne za prihvat, organizirat ćemo dostavljanje darovanih knjiga” – izjavio je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Akcija se ne odnosi samo na nakladničke i izdavačke kuće, već i građani također mogu sudjelovati u akciji. Svi oni koji žele darovati knjige mogu se javiti s popisom knjiga na adresu darujmo-knjige@ihjj.hr.

I Festival europske krake priče također se pridružio akciji prikupljanja knjiga organizacijom nogometnog susreta brazilsko-europsko-hrvatske reprezentacije književnika i benda Pips, Chips & Videoclips. Naime, ovim turnirom, koji će se održati 2. lipnja u 13 sati na jarunskom nogometnom terenu ispred Otoka Veslača, prikupljaju se knjige hrvatskih autora za škole i narodne knjižnice s poplavljenih područja. Organizatori FEKP-a u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci i književnim klubom Booksa pozivaju sve domaće autore da se odazovu akciji tako što će donirati svoje potpisane knjige, a oni koju to ne mogu učiniti u ponedjeljak, svoje knjige moći će dostaviti u Booksu do 16. lipnja.

Također, matična služba za školske knjižnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u dogovoru s matičnom službom Vukovarsko-srijemske županije odlučila je organizirati slanje pomoći za stradale školske knjižnice nakon što se stanje barem malo smiri. Aludiraju da svi koji žele pomoći, spreme knjige u svome prostoru do trenutka kada školske knjižnice budu osposobljenje da ih prime, a na njihovim mrežnim stranicama može se pronaći popis knjiga potrebnih za obnovu poplavljenih knjižnica.

Komentari