Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Vizart

Giorgio Griffa: Ja ne portretiram, ja slikam

26.02.2013. Katarina Peroković
foto: caseykaplangallery.com/exhibition-images

foto: caseykaplangallery.com

Ruska avangarda u Zagrebu, geometrijska apstrakcija u New Yorku. Ponovno je aktualno pitanje: što je to umjetnost?

I don’t portray anything, I paint. Talijanski apstraktni slikar Giorgio Griffa ovom je izjavom na početku karijere dao naslutiti da će njegov opus biti daleko od realizma, što je dokazano postavom FRAGMENTS 1968 – 2012 koja je završno s ovim tjednom aktualna u njujorškoj galeriji Casey Kaplan. Četiri desetljeća nakon posljednje samostalne američke izložbe Griffa izlaže svoje radove na platnu. Paralelne pruge na bijeloj podlozi, matematički simboli i znakovi abecede… Ponovno se pitamo što je to umjetnost?

foto: caseykaplangallery.com/category/gallery-news

foto: caseykaplangallery.com

Tko ili što određuje što je to umjetnost? Likovni kritičari? Popularnost djela? Sami umjetnici? Poznata je poslovica “ljepota je u očima promatrača”, kao i ona “de gustibus…”. Zašto likovno izražavanje nekog talentiranog prvašića nije art,  a nekoliko paralelnih crta na bijelom papiru zaslužuje mjesto u muzejima moderne i suvremene umjetnosti? Aktualna njujorška izložba apstraktnog slikara Giorgija Griffe stavlja ovo pitanje u prvi plan.

foto: caseykaplangallery.com/exhibition-images

foto: caseykaplangallery.com

Podsjetimo, apstrakcija je trenutno aktualna i u Zagrebu – proteklog je tjedna otvorena izložba Ruska avangarda: Maljevič-Tatlin-Lebedev u zagrebačkoj galeriji Futura. Značaj i kvalitetu ovih slikara rijetko tko dovodi u pitanje – njihova revolucionarnost i hrabrost u izlaganju dotad neviđenog nije upitna. Apstraktna umjetnost ponekad ima puno veću vrijednost od one koja joj se priznaje – no, to ne znači da se sve je sve apstraktno ujedno i umjetnost. Ukusi nisu predmet rasprave, zato sami procijenite Griffin rad.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Komentari