Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

I Google slavi godišnjicu rođenja Douglasa Adamsa!

11.03.2013. Melita Vrsaljko
Foto: screenshot

Foto: screenshot

Današnji doodle slavi godišnjicu rođenja prerano preminulog pisca znanstvene fantastike Douglasa Adamsa. Naime,  britanski autor rođen je na današnji dan 1952. godine, a preminuo prije 12 godina od posljedica srčanog udara.  Osim što se bavio pisanjem znanstvene fantastike, Adams je bio i radijski dramaturg, a njegov rani rad na radiju uključuje skečeve u programima The Burkiss Way i News Huddlines. Napisao je Dirk Gently’s Holistic Detective Story ( 1987) i The Long Dark Tea-Time of the Soul (1988), a bio je i suautor The meaning of lift (1983), Last Chance to see (199o) i tri epizode poznate TV serije Dr. Who.

Adams je bio poznat po svojim zanimljivim stajalištima, naime, bio je ateist, zalagao se za zaštititu ugroženih životinjskih vrsta i volio je tehnologiju i znanost.

Njegovo najpoznatije djelo je  Vodič kroz galaksiju za autostopere, serija knjiga koja je u vrijeme njegove smrti prodana u više od 15 milijuna primjeraka.  Prema Adamsu, ideja za djelo ga je pronašla kada je u svom putovanju naišao na grad u kojem su ljudi pričali jezikom koji nije razumio. Dok je pijan ležao u poljima Innsbrucka u Austriji, razmišljao je o nemogućnosti komunikacije sa stanovnicima tog grada. Tako je dobio ideju za radijsku emisiju  Vodič kroz galaksiju za autostopere koja se 1978. godine  emitirala na BBC-u. Emisija je ujedno bila i temelj za seriju knjiga od kojih je prva izdana 1979. godine, a nešto kasnije, ljubitelji ovog SF pisca su dobili priliku gledati njegovo najpoznatije djelo na malim ekranima i kino platnima.

Doodle prikazuje šalicu čaja, koja predstavlja referencu na njegovu novelu The Long Dark Teatime of the Soul, i ručnik koji je, prema autoru, neizostavan kada je u pitanju putovanje kroz svemir. Ako mišem pokažete na vrata, ona se otvaraju i prikazuju Marvina, jednog od likova iz vodiča. Također, doodle prikazuje i njegove najpoznatije, neizostavne riječi „bez panike“.

Da je živ, Douglas Adams bi danas slavio 61. rođendan.

 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Komentari