Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Knjige

I Google slavi godišnjicu rođenja Douglasa Adamsa!

11.03.2013. Melita Vrsaljko
Foto: screenshot

Foto: screenshot

Današnji doodle slavi godišnjicu rođenja prerano preminulog pisca znanstvene fantastike Douglasa Adamsa. Naime,  britanski autor rođen je na današnji dan 1952. godine, a preminuo prije 12 godina od posljedica srčanog udara.  Osim što se bavio pisanjem znanstvene fantastike, Adams je bio i radijski dramaturg, a njegov rani rad na radiju uključuje skečeve u programima The Burkiss Way i News Huddlines. Napisao je Dirk Gently’s Holistic Detective Story ( 1987) i The Long Dark Tea-Time of the Soul (1988), a bio je i suautor The meaning of lift (1983), Last Chance to see (199o) i tri epizode poznate TV serije Dr. Who.

Adams je bio poznat po svojim zanimljivim stajalištima, naime, bio je ateist, zalagao se za zaštititu ugroženih životinjskih vrsta i volio je tehnologiju i znanost.

Njegovo najpoznatije djelo je  Vodič kroz galaksiju za autostopere, serija knjiga koja je u vrijeme njegove smrti prodana u više od 15 milijuna primjeraka.  Prema Adamsu, ideja za djelo ga je pronašla kada je u svom putovanju naišao na grad u kojem su ljudi pričali jezikom koji nije razumio. Dok je pijan ležao u poljima Innsbrucka u Austriji, razmišljao je o nemogućnosti komunikacije sa stanovnicima tog grada. Tako je dobio ideju za radijsku emisiju  Vodič kroz galaksiju za autostopere koja se 1978. godine  emitirala na BBC-u. Emisija je ujedno bila i temelj za seriju knjiga od kojih je prva izdana 1979. godine, a nešto kasnije, ljubitelji ovog SF pisca su dobili priliku gledati njegovo najpoznatije djelo na malim ekranima i kino platnima.

Doodle prikazuje šalicu čaja, koja predstavlja referencu na njegovu novelu The Long Dark Teatime of the Soul, i ručnik koji je, prema autoru, neizostavan kada je u pitanju putovanje kroz svemir. Ako mišem pokažete na vrata, ona se otvaraju i prikazuju Marvina, jednog od likova iz vodiča. Također, doodle prikazuje i njegove najpoznatije, neizostavne riječi „bez panike“.

Da je živ, Douglas Adams bi danas slavio 61. rođendan.

 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Komentari