Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Improspekcije2014: Najavljujemo zadnji dan međunarodnog festivala improvizacije

29.11.2014. Petra Plivelić
Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije

Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije

U zagrebačkom Studentskom centru od 27. do 29. studenog održava se međunarodni festival improvizacije – Improspekcije. Na programu se prikazuju radovi domaćih i stranih autora iz polja izvedbenih umjetnosti poput suvremenog plesa, kazališta, novih medija i vizualnih umjetnosti. Više o samom festivalu Improspekcije te o prva dva dana festivala saznajte ovdje: Improspekcije2014: Međunarodni festival improvizacije otvara premijera i ‘Noćne vizije’.

Subota, 29. studenog, je treći i ujedno zadnji dan festivala Improspekcije, a započinje u 18:00 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD premijerom predstave „Prema početku“ čiju je koreografiju osmislila Ana Kreitmeyer, koja ju i izvodi.

Za dramaturgiju je zaslužan Goran Ferčec, a uz njega na predstavi još rade Igor Pauška, Adam Semijalac, Silvio Vujičić i Sandra Banić Naumovski. Projekt je realiziran u suradnji sa Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske i Školom suvremenog plesa Ane Maletić.

„Prema početku“ je plesna predstava, a u fokusu koreografije je razvoj pokreta i tjelesne ekspresije tek rođenog tijela koje pokret čini, ali o njemu nema još nikakvu svijest. Propituje kako određene razvojne faze dječjeg pokreta i njegova obilježja prevesti u koreografiju te je li moguće plesačkom tijelu koje je opterećeno s previše značenja i znanja vratiti njegov osnovni refleks.

Foto: itd.sczg.hr / Amoroso

Foto: itd.sczg.hr / Amoroso

U MM centru se u 19:00 sati održava premijera filma „Amoroso“, redateljica Sabine Mikelić i Silvie Marchig.

Film je nastao u produkciji KIK Melonea u suradnji s Restartom. Za snimanje i montažu zaslužna je, također, Sabina Mikelić. U filmu uz navedene redateljice sudjeluju Sonja Pregrad i Pavle Heidler.

„Amoroso“ je film nastao iz video materijala snimljenog tijekom istraživačkog projekta u travnju 2014. Autorice su omogućiti prostore i vrijeme u kojima je omogućena sloboda istraživanja onog što nam se u tom trenutku čini vrijednim, dijeliti to s drugima, bez pritiska i bez kritičke cenzure. No, istovremeno film je i umjetnički rad koji eksperimentira koreografskim postupkom filmske montaže.

Program se nastavlja izvedbom „O ljudima“ u 20:00 sati u Polukružnoj dvorani.

Foto: itd.sczg.hr / O ljudima

Foto: itd.sczg.hr / O ljudima

U plesnoj izvedbi sudjeluju Nina Sakić, Ivana Pavlović, Petra Chelfi, Karolina Šuša, Martina Nevistić, Ilse Ghekiere i Pavle Heidler.

„O ljudima“ je izvedbeni događaj koji se bavi materijalizacijom trenutne svijesti o vlastitom fizičkom stanju. Sadržaj se u trenutku izvedbe predaje gledatelju na razmatranje, a cilj razmatranja je dobivanje uvida u tjelesnost kakva bi bila moguća da je organizirana prema vlastitim mogućnostima, a ne prema vanjskim očekivanjima.

U 21:00 sat u Polukružnoj dvorani Teatra&TD održat će se razgovor sa svim sudionicima festivala.

Radionica improvizacije „Stvaranje plesova – poetsko bogatstvo“ pod vodstvom Julyena Hamiltona održat će se 29. i 30. studenog u Zagrebačkom plesnom centru za sve zainteresirane plesače.

Ulaz na festival i sudjelovanje u radionici su besplatni.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Komentari