Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Improspekcije2014: Što donosi drugi dan međunarodnog festivala improvizacije

28.11.2014. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije

Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije

Od 27. do 29. studenog u Studentskom centru / Teatru&TD održava se osmo izdanje festivala Improspekcije, međunarodnog festivala improvizacije. Festival se bavi improvizacijom i svim njenim oblicima na širem teritoriju umjetničke prakse. Program obuhvaća prikazivanje radova domaćih i stranih autora iz polja izvedbenih umjetnosti – suvremenog plesa, kazališta, novih medija i vizualnih umjetnosti. Više o samom festivalu Improspekcije i prvom danu saznajte u nedavno objavljenom Ziherovom članku.

Drugi dan festivala Improspekcije, petak 28. studenog, otvorit će se premijerom plesnog projekta „Indigo“ u 19:00 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD. Projekt je ostvaren u suradnji s Centrom za kulturu POUZ, Ekscenom i Plesnim centrom TALA. Za razvoj koncepta, koreografije i izvedbe zaslužne su Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović i Zrinka Užbinec.

Foto: itd.sczg.hr / Indigo

Foto: itd.sczg.hr / Indigo

U „Indigu“ je fokus na plesu i međuodnosu s tijelom, prostorom i drugim. Metodološki, ovaj se rad nastavlja na prethodni rad autorskog trija Pregrad-Šimičić-Užbinec, pod nazivom „Pokret Mislim Okret“. Tri autorice-izvođačice su se bavile pitanjem motivacije i razotkrivanjem procesa nastanka plesnog materijala paralelno verbalno artikulirajući misli koje prethode ili prate određenu radnju. Novi rad rezultat je izoštravanja segmenata izvedbe koji su direktno ili indirektno uvjetovani drugim: pokretom drugog, pogledom drugog, blizinom drugog koji može biti i plesačica, ali i gledatelj.

Foto: itd.sczg.hr / PLAY / Patrick Beelaert

Foto: itd.sczg.hr / PLAY / Patrick Beelaert

Festival se nastavlja u 20:00 sati solo radom Julyena Hamiltona pod nazivom „PLAY“ u Polukružnoj dvorani.

„PLAY“, kao posljednji, slijedi radove „Nematerijalni svijet“ i „Prethodnik“ koji su bili prikazani u SAD-u i Rusiji te diljem Europe. U ovom radu Hamilton na karakterističan način osluškuje i stvara poetsku liniju. Koristi lokalnu arhitekturu i predmete, istančani pokret, primjereno svjetlo i preciznu radnju, kako bi ispunio sam trenutak i učinio ga istodobno uzvišenim i svakodnevnim.

Nakon izvedbe, u 21:00 sat u Polukružnoj dvorani Teatra&TD održat će se razgovor sa svim sudionicima festivala.

Program se nastavlja u istoj dvorani u 22:00 sata izvedbom „Sat, stolica“ autora Roka Crnića. Rad je prvi dio dugotrajnijeg istraživačkog procesa koji se odvija u sklopu diplomskog rada na Odsjeku za nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Foto: itd.sczg.hr / Sat, stolica

Foto: itd.sczg.hr / Sat, stolica

U ovaj dio istraživanja uključeni su stolar i urar, odnosno sat i stolica. Autora zanima proces izrade svakodnevnih predmeta/pomagala u dijalogu s umjetničkim/izvedbenim praksama te percepcija zvuka koji proizvodi predmet s konkretnom funkcijom i predmet koji postoji da bi proizveo zvuk. Izvedba je ostvarena u suradnji s Jurajem Borićem i Draganom Pavlićem.

Ulaz na festival je besplatan.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Komentari