Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

Glazba

In Memoriam: Tužna 2014.

31.12.2014. Tin ĐudajekVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/theramones

Foto: facebook.com/theramones

Nakon tužne i pretužne 2013. godine, glazbeni svijet dočekala je ništa sretnija 2014. godina. Njega su u 2013. godini napustili su Mozart novog doba, neponovljivi klavijaturist Doorsa; Ray Manzarek, legendarni producent Phil Ramone, vođa kultnih Velvet Undergrounda Lou Reed te Patti Page – najuspješnija pjevačica u pedesetih godina prošloga stoljeća. Osim ovih legendi, još je više desetaka umjetnika završilo s bisom, a svijet je u 2014. godinu ušao s nadom da se ovako kobna godina poput 2013. nikada neće ponoviti. Unatoč našim željama, izgleda da se na neke stvari ipak ne može utjecati, tako da je život opet pokazao zube i još jedanput potvrdio koliko je zaista tanka granica između života i smrti. Ovaj je članak zato posvećen svim onim glazbenicima koji s nama neće proslaviti 2015. godinu.

Tommy Ramone bio je orginalni član Ramonesa. S bendom je proveo niz godina, a Ramonesima je bubnjao na prva tri studijska albuma nakon čega je napustio bend. Njegovom smrću završila je jedna velika glazbena epoha, odnosno njegovom smrću umro je i posljednji član originalne postave Ramonesa. Tommy Ramone bio je Mađar, pravoga imena Erdelyi Tamas, a s odlaskom iz svoje države promijenio je i ime. Napustio nas je, prerano, još ovoga ljeta u 65 godini života.

U 70 godini života preminuo je Joe Cocker. Cocker se proslavio coverom pjesme Beatlesa With a Little Help From My Friends, a pjesme poput You Are So Beautiful i Up Where We Belong osigurale su mu brojne nagrade između čega valja istaknuti Grammy i Oscara. Vjerujem da fanovi nikada neće zaboraviti njegov prepoznatljiv, baršunasti glas kao ni impresivnu karijeru koja je traja više od 40 godina. Iako je bilo poznato da vodi bitku s rakom, njegova smrt šokirala je i rastužila sve jer je u zadnje vrijeme govorio da je dobro i da se oporavlja. Joe Cocker preminuo je 22. prosinca ove godine.

25. listopada ove godine napustio nas je i roker Jack Bruce. Jack Bruce najpoznatiji je javnosti kao basist Creama u kojem je svirao s Ericom Claptonom. Cream se već odavno smatra kultnim rock bendom, a taj status zaslužili su hitovima SWLABR, Sunshine Of Your Love i White Room. Nakon Creama, Jack Bruce napravio je čak 14 solo albuma, ali će vjerojatno svima u pamćenju ostati kao karizmatični frontmen i famozni basist britanskog benda. Preminuo je u 71 godini života.

Ovo su samo neki glazbenici koji su u ovoj godini završili svoj životni put, a ovoj tragičnoj listi pridružili su se i Isaiah Owens; muzičar koji prati Jacka Whitea na klavijaturama, Robert ‘Throb’ Young; osnivač Primal Screama i pionir alternativne glazbe te Dick Wagner – gitarist Alice Coopera. Ovu tragičnu godinu za glazbeni svijet treba što prije zatvoriti, a u sljedeću ući s nadama i željama da 2015. neće biti ni upola ovakva kao protekle dvije.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Komentari