Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Film

Indie Srijeda – A Long Way Down: Prijateljstvo na prvi suicid

26.03.2014. Paula Bračko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Roman Nicka Hornbyja izdan je još 2005. godine, ali bilo je samo pitanje vremena kada će doživjeti svoju filmsku adaptaciju. Od Fever Pitcha preko High Fidelity do About a Boy, Hornby je jedan od onih pisaca koji svakom novom knjigom privlači pažnju filmske industrije. Ovog puta, u knjizi A Long Way Down, Hornby istražuje tematiku suicida, depresije, promiskuiteta, psihičkih bolesti, obiteljskih neslaganja, propalih veza, osobne žrtve za druge i svih ostalih nedaća koje je mogao staviti na teret četvoro glavnih likova. Filmska adaptacija ovog crnohumornog romana doživjela je svoju premijeru na Berlinskom filmskom festivalu u veljači ove godine, a okuplja i zanimljivu glumačku ekipu: Toni Collette kao Maureen Thompson, Pierce Brosnan kao Martin Sharp, Aaron Paul kao J.J. Maguire i Imogen Poots kao Jess Crichton.

Film prati živote tih četvero stranaca nakon što se u novogodišnjoj noći nenadano nađu na krovu zgrade s koje su odlučili skočiti kako bi zauvijek pobjegli od svojih nesretnih života. Svatko od njih bori se s nečim drugačijim i nitko ne vidi izlaz iz svoje komplicirane životne situacije. Međutim, upoznavši jedni druge, odluče odgoditi vlastite suicide barem do Valentinova, a u međuvremenu si pružati svu moguću podršku. Osjećaju se izolirano i odbačeno, neshvaćeno i usamljeno i samo u krugu ostalih suicidalnih partnera pronalaze utjehu koja im je dugo vremena nedostajala. Redatelj Pascal Chaumeil u filmu nastoji prikazati egzistencijalnu problematiku koju je Hornby tako humoreskno prepričavao kroz oči tih metamorfnih likova koji se kroz film (i knjigu) uspijevaju međusobno spasiti.

Film u kina dolazi od 3.4., a dok čekate, uvijek vam preostaje da pročitate knjigu.

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

Komentari