Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Indie Srijeda – Ginger And Rosa: Priča o ljubavi prema životu i mladosti ispričana kroz prijateljstvo i antiratnu borbu za bolje sutra

09.04.2014. Paula BračkoVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.facebook.com/GingerAndRosa

Foto: www.facebook.com/GingerAndRosa

Godina je 1962. Svijet drhti od jesenske hladnoće, ali zubi im cvokću od straha. Nisu u pitanju listopadski nanosi vjetra već okorjela mržnja i neprijateljsko Amerikanaca i Sovjeta koji svoje nuklearno naoružanje usmjeravaju jedni prema drugima. Kubanska kriza potresa svijet koji se još uvijek oporavlja od Drugog svjetskog rata i pokušava nadići blokovsku podjelu. Ginger i Rosa odrastaju u takvom svijetu. Gledaju oko sebe i ne vjeruju. Pitaju se kada je ta distopija postala njihova svakodnevnica. Dugogodišnje prijateljstvo dvije Londončanke dovedeno je u pitanje u filmu redateljice Sally Potter koja tematizira posljedice rata i upućuje društvenu kritiku civilizaciji koja ne uči na svojim greškama.

Stvarna apokaliptična priča, nestvarno  karizmatični likovi

Jezgrovita i senzibilna priča o ionako problematičnom odrastanju i suočavanju s prvim problemima svijeta odraslih ispričana je kroz oči dvije vrlo različite tinejdžerice. Ginger traži utjehu u umjetnosti, sanjive je osobnosti i traga za vlastitim identitetom. Ima potrebu da se istakne, dokaže, bude jedinstvena, ali kroz skromnost i povučenost te izolaciju od bučnog svijeta koji galami i plaši je svojim nadrealnim problemima. Želi se afirmirati u društvo i biti prihvaćena dok istovremeno ne shvaća ljude oko sebe i propitkuje njihovo ponašanje. S druge strane, Rosa je njezina bolja polovica. Odnosno, gora polovica. Rosa je puno življeg i buntovnijeg duha koja si odvlači pažnju od svijeta na rubu katastrofe izlaženjem s momcima i uvlačenjem dima cigareta u sebe kao da se radi o lijeku protiv smrtonosne bolesti. Obje lutaju ulicama sivog Londona i vide nadolazeću nuklearnu apokalipsu. Njihova potreba da se nose s time, međusobno ih udaljava i na taj način lucidno prikazuje koliko su ljudski odnosi krhki i lomljivi u situacijama kada nam je najpotrebnija snaga druge osobe. Njihov eskapizam od složene obiteljske situacija pa sve do još kompleksnijih političkih odnosa mozaično prikazuje svijet koji je oblikovao tu cijelu jednu generaciju mladih ljudi u zbunjene odrasle osobe koje su imale potrebu popraviti greške svjetskih vođa koje su počinjene još prije njihova rođenja.

Foto: www.facebook.com/GingerAndRosa

Foto: www.facebook.com/GingerAndRosa

Post-ratna drama koja upućuje pacifističku poruku društvu koje se uvijek iznova oporavlja od novih ratova i ostavlja socijalno opustošenu mladež koja se ne može identificirati s ratnim zbivanjima osim ako nisu izravno pogođeni njima, ustvari je oda iskrenim prijateljstvima i iskonskoj brizi za druga ljudska bića. U pitanju je shvaćanje da čovjek čovjeku ne mora biti vuk i da uvijek postoji alternativa destrukciji. U glavnim ulogama su Elle Fanning i Alice Englert, a od ostalih ćete prepoznati Alessandra Nivolu, Christinu Hendricks, Timothyja Spalla, Jodhi May i Annette Bening. Ljubavna priča prema životu i mladosti ispričana kroz prijateljstvo i antiratnu borbu za bolje sutra čini Ginger and Rosa jednim od najboljih nezavisnih filmova o odrastanju u proteklom desetljeću.

(Visited 94 times, 2 visits today)

Komentari