Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Indie srijeda – What If: Što ako se Harry Potter, Star Wars i Game of Thrones nađu u istom filmu?

21.05.2014. Paula Bračko
Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:What_If_Movie_Poster.png

Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:What_If_Movie_Poster.png

Već je duže vrijeme upitno je li uopće moguće snimiti romantičnu komediju čija radnja je originalna, svježa, jedinstvena, neviđena i nepredvidiva. Vjerojatno bi na prste jedne ruke mogli nabrojiti onih par filmova tog žanra koji su apsolutno očaravajući i razoružaju gledatelja na prvi pogled i do zadnje minute je upitno kako će završiti. What If nije jedan od tih filmova. Michael Dowse, kanadski redatelj najpoznatiji po indie komedijama sa Sundancea i Toronta poput Take Me Home Tonight, Goon i FUBAR, ovog puta okušao se u posve drugačijoj tematici od uobičajene kojom se bavi. To ipak ne znači da film radnjom iznenađuje koliko Dowseova odluka da ga režira.

Prvotnog naziva The F Word, What If je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu prošle godine, a bio je nominiran u pet kategorija na Canadian Screen Awards. Film prati prijateljstvo dvoje mladih i potpuno izgubljenih ljudi: Wallace (Daniel Radcliffe) je propali student medicine koji je zadnju godinu dana svog života proveo zatvoren u stanu oplakujući niz loših veza u koje se upuštao, konačno upoznaje Chantry (Zoe Kazan) koja je, za razliku od njega, u sretnoj vezi s dugogodišnjim dečkom Benom. Međutim, i Chantry ima svojih problema – kao i većina dvadesetogodišnjaka svježe proizašlih s fakulteta, ne uspijeva se snaći u kapitalističkom poslovnom svijetu čak iako joj se nudi promaknuće za koje nije sigurna treba li ga prihvatiti. Ona i Wallace započinju neobično prijateljstvo, povezujući se kroz nastojanja da jedno drugom riješe probleme. Kemija je, naravno, neporeciva pa se oboje počinju pitati je li ispravno da prijateljstvo ustvari pretvore u vezu. Nesigurni u to koliko se rizik isplati, na listu svojih brojnih problema dodaju još taj jedan.

Osim Radcliffea, kojem ovo nije prvi nezavisni film u post-hogwartskoj karijeri, i Kazan, koju smo i navikli gledati u ovakvim indie filmićima, What If okuplja zanimljivu mladu glumačku ekipu u usponu: Adam Driver, najpoznatiji po ulozi u seriji Girls te najavljeni budući glavni negativac u nadolazećem Star Wars filmu, Oona Chaplin koje se većina sjeća iz Game of Thrones (Red Wedding, anyone?), Megan Park koja je karijeru počela graditi uz Shailene Woodley u seriji The Secret Life of the American Teenager i mnogi drugi. Svi oni zajedno grade klišejiziranu priču o djevojci i mladiću koji pokušavaju izaći iz friendzone faze, no ono što ističe ovaj film od drugih rom-comova jest drugačiji pristup scenariju. Naime, kritičari su povukli paralelu između ovog filma i 500 days of Summer upravo zbog činjenice da je ženski lik onaj koji kontrolira cijelu situaciju, a muški lik je taj koji je izgubljen, pati i motiviran je zaljubljenošću. Također, glumcima se daje prostora da izgrade svoje likove kroz netipične filozofske razgovore isprepletene s duhovitim opaskama i ponekom emotivnom izjavom. Sladunjavo, a opet dovoljno realistično da ne okrećete očima kod izjava ljubavi i izmjena nježnosti.

Film u kina dolazi 1. kolovoza i taman će poslužiti da odmorite mozak od svih bombastičnih i laserima nabrijanih akcijskih ljetnih blockbustera.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Komentari