Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Indijski poštar gradi repliku Taj Mahala u spomen na preminulu suprugu

29.06.2013. Andrea Ćorić
Foto: yotutube.com/screenshot

Foto: yotutube.com/screenshot

Taj Mahal jedna je od najveličanstvenijih građevina na svijetu, a rijetki su oni koji ne znaju romantičnu priču u pozadini ove gradnje. Džahan-šah bio je jedan od vladara Mongolskog Carstva i, izgleda, jedan od najvećih romantičara u povijesti. Njegova treća žena, Mumtaz Mahal, umrla je prilikom poroda njihovog četrnaestog djeteta. Neposredno prije smrti zatražila je da joj izgradi mauzolej, a njezin suprug, shrvan tim gubitkom, izgradio je zdanje kojem se danas dive milijuni posjetitelja i koje je prije nekoliko godina uvršteno na listu Sedam novih svjetskih čuda.

Neki će reći kako takve romantike danas više nema, no te skeptike mogla bi razuvjeriti priča iz malog sela na sjeveru Indije. Fajzulu Hasanu Hajdariju, nekadašnjem seoskom poštaru, supruga se na samrti požalila kako nemaju djece koja će nositi njihovo ime i da će zato ubrzo biti zaboravljeni. Ovaj sedamdesetosmogodišnji romantik odlučan je u namjeri da se to ne dogodi i sada svojoj supruzi gradi, ni više ni manje, nego repliku slavnog Taj Mahala. Istina, njegovo zdanje bit će manje, dimenzija 15,5×15,5 metara i bit će smješteno u njihovom dvorištu, ali ipak bi moglo postati velikom atrakcijom. U svakom slučaju, pothvat je vrijedan divljenja!

(Visited 76 times, 1 visits today)

Komentari