Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Vizart

Indijski poštar gradi repliku Taj Mahala u spomen na preminulu suprugu

29.06.2013. Andrea Ćorić
Foto: yotutube.com/screenshot

Foto: yotutube.com/screenshot

Taj Mahal jedna je od najveličanstvenijih građevina na svijetu, a rijetki su oni koji ne znaju romantičnu priču u pozadini ove gradnje. Džahan-šah bio je jedan od vladara Mongolskog Carstva i, izgleda, jedan od najvećih romantičara u povijesti. Njegova treća žena, Mumtaz Mahal, umrla je prilikom poroda njihovog četrnaestog djeteta. Neposredno prije smrti zatražila je da joj izgradi mauzolej, a njezin suprug, shrvan tim gubitkom, izgradio je zdanje kojem se danas dive milijuni posjetitelja i koje je prije nekoliko godina uvršteno na listu Sedam novih svjetskih čuda.

Neki će reći kako takve romantike danas više nema, no te skeptike mogla bi razuvjeriti priča iz malog sela na sjeveru Indije. Fajzulu Hasanu Hajdariju, nekadašnjem seoskom poštaru, supruga se na samrti požalila kako nemaju djece koja će nositi njihovo ime i da će zato ubrzo biti zaboravljeni. Ovaj sedamdesetosmogodišnji romantik odlučan je u namjeri da se to ne dogodi i sada svojoj supruzi gradi, ni više ni manje, nego repliku slavnog Taj Mahala. Istina, njegovo zdanje bit će manje, dimenzija 15,5×15,5 metara i bit će smješteno u njihovom dvorištu, ali ipak bi moglo postati velikom atrakcijom. U svakom slučaju, pothvat je vrijedan divljenja!

(Visited 68 times, 1 visits today)

Komentari