Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

INmusic ima INteatar: Uz koncerte pogledajte predstave Stilske vježbe, Dream of life i Međuigre 0-24

22.06.2014. Ziher.hr
Foto: faceboo.com/StilskeVjezbe

Foto: faceboo.com/StilskeVjezbe

INmusic festival, osim bogatog glazbenog programa, donosi i nekolicinu kazališnih predstava u sklopu INteatra. Kazališnu scenu devetog INmusica otvaraju Pero Kvrgić i Lela Margitić sa svojim čuvenim “Stilskim vježbama”.

Premijera predstave održana je 19. Siječna 1968. u ITD kazalištu te se neprekinuto izvodi od tada i time je predstava uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Predstavu s tematikom preuzetom iz romana Exercices de style Raymonda Queneaua režirao je Tomislav Radić. Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica bila je Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

U predstavi se radi o naizgled običnoj zgodi iz zagrebačke jedanaestice koja, prepričana na dvadesetak načina, postaje vrhunskom komedijom.

Stilske su najavljene prvog dana festivala s početkom u 19:45 pa dođite i pogledajte najdugovječniju kazališnu predstavu na svijetu s istom postavom!

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Drugog dana na rasporedu je predstava “Dream of life”. Rezultat propitivanja neosporive međuovisnosti kao što je relacija umjetnik-društvo, inspirirao je Senku Bulić i Ivicu Buljana za predstavu/performans “Dream of life”, u kojemu središnju ulogu ima „kuma punka“ Patti Smith.

Činjenica kako je Steven Sebring, glasoviti modni fotograf, punih jedanaest godina snimao biografski film o njenom životu i radu ukazuje na opsežnost interesnih područja P.Smith, koja odišu aktivizmom, pjesništvom i revolucionizmom.

Brojni, nadahnuti intenzitetom njene umjetnosti, pripisuju joj status istinskog vizionara i ne mogu se složiti je li veći trag ostavila glazbom ili osobnošću. Spomenuta predstava, možda upravo zbog navedenog, odmiče se od tekstualnog, i uz par ključnih rečenica iz autobiografije, usredotočuje na glazbenu izvedbu s naglaskom na njenim najpoznatijim pjesmama.

Senka Bulić, koja se tijekom izvedbe transformira u svog idola, dijeli svojevrsni svjetonazor sa dotičnom, kao što i sama navodi: „Nisam birala sigurne pozicije, potreba da se bavim samo onim što me zanima nosila je sa sobom i mnoge rizike. Nisam osoba kojoj bi pristajala jedna etiketa, kreiram i kao glumica, redateljica i producentica”.

Važnost benda koji ne ostaje samo pozadinska pratnja izvođačice neupitna je, a Senka Bulić pronašla ga je u mladom zagrebačkom indie rock četvercu The Press.

U sklopu velikog glazbenog događanja kao što je to INmusic, otvara se prostor za izvedbe ovakve vrste koje dodatno naglašavaju opojnu moć glazbe, koja nije rezervirana samo za festivale i koncertne prostore, već se može naći in a kazališnim daskama.

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Trećeg dana INmusica naći se mjesta i za cabaret, točnije predstavu “Međuigre 0-24” Zijaha Sokolovića. Sociolozi i znanstvenici  danas u mnogobrojnim istraživanjima  i analizama tvrde da je društvo onoliko zrelo koliko ima cabareta.

Sokolović je jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, ovog puta u ulozi izvođača, redatelja i dramaturga  na književno-kritično-satirični način komentirat će političke događaje i društvena stanja.

“Međuigre 0-24”, želi dodirnuti besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti. Cervantesove “međuigre” su bile male kratke predstave u pauzama između činova dugih i velikih predstava kao odmor za gledatelje. “Međuigre 0-24” su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikiv životnih obveza. “Međuigre 0-24” su sastavljene od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča.

Sve predstave odvijaju se u amfiteatru, a počinju u 19:45 sati.

(Visited 234 times, 1 visits today)

Komentari