Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Vizart

Instalacija o sretnim završecima u Galeriji Studentskog centra

27.09.2016. Katarina ŠapinaFoto: Facebook.com/events

Otvorenje izložbe Happy Endings, autorice Marijane Stanić, održat će se sutra, 28. rujna 2016. godine, u Galeriji Studentskog centra. Početak je u 20 sati.

I živjeli su sretno do kraja života.“ rečenica je koju smo svi čuli barem jednom u životu i to u onoj ranijoj dobi kad smo aktivnije gledali ili slušali bajke. Takva rečenica i varijacije na istu izložili su nas stereotipnom razmišljanju i traganju za nedostižnim idealom sreće. Tom problematikom bavi se umjetnica Marijana Stanić u svojoj audioinstalaciji Happy Endings.

Umjetnica koristi bajke u kojima se ultimativna sreća, koja je uslijedila nakon sukoba dobra i zla, izražava kroz ljubavno ujedinjenje glavnih junaka u vječnosti. Intrigira ju kontrast vječne i nepromjenjive sreće iz svijeta mašte u odnosu na realne međuljudske odnose podložne mijeni u vremenu. Intervencijom u bajku, montažnim postupcima, te stvaranjem određenog ambijenta, instalacija Happy endings pokušaj je reprogramiranja svih onih normi koje nam se kroz bajke pokušavaju usaditi. Kako je bajka namijenjena prije svega djeci, umjetnica prepoznaje njezinu ulogu u oblikovanju identiteta.

Audioinstalacija Happy Endings svoju je prethodnu varijantu imala kao audio rad u emisiji Slika od zvuka na Trećem programu Hrvatskog radija, a sastojala se od završnih rečenica bajki koje reflektiraju sliku idiličnog života. U Studentskom centru audioinstalacija će biti posve minimalistički oblikovana ubacivanjem tihih dionica u audio snimku i zamračivanjem prostora kako bi se stvorio dojam nemoći u prostoru bez čvrstih orijentira. Time nas umjetnica pokušava osvijestiti o tome kako na nas djeluje bajka, ali i ostali obrasci društvenog normiranja.

Za sve one koji nisu upoznati s likom i radom Marijane Stanić, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. godine te je rad nastavila kao voditeljica i kustosica Galerije 90-60-90/ Pogon Jedinstvo, profesorica likovne kulture te kao likovna umjetnica. Od 2001. godine aktivno se bavi umjetničkim radom te je izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a. Kroz multimedijalne radove od crteža, audio, video i svjetlosne instalacije te radio drame, problematizira sustav vrijednost suvremenog društva, konzumerizam i prezentaciju stvari.

Izložba je otvorena do 7. listopada 2016. godine radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Komentari