Istaknuto
19.02.2017.

Oscari u kategoriji za najbolju originalnu pjesmu imaju svojih izraženih favorita, a prevlast pada na onaj film koji je u svojoj srži najviše blizak glazbi.

17.02.2017.

Kako je to biti John Malkovich, a zapravo uvijek biti netko drugi, pokazuje suradnja poznatog američkog fotografa, redatelja i snimatelja i još poznatijeg holivudskog glumca. Fotografije Sandra Millera s Johnom Malkovichem u glavnoj ulozi predstavljene su na izložbi ”Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage majstorima fotografije” u Galeriji Bačva u Domu HDLU-a, a možete ih razgledati do 9. travnja.

Knjige

Interliber košarica: Književni klasici koje možete kupiti za manje od 100 kuna

12.11.2016. IvoriFoto: facebook.com/ Art&Literature

Zagrebački Velesajam i ove godine nas je razveselio sajmom knjiga, Interliberom.  Osim zanimljivih radionica, predavanja, izdanja novih knjiga, Interliber je poznat po ogromnim popustima koji mame osmijeh na lice svim knjigoljupcima. Za one koje vole klasične romane pronjuškala sam 5. i 6. paviljonom i pripremila nekoliko odličnih naslova koje na ovogodišnjem sajmu možete kupiti za manje od 100 kuna.

1. Gospođa Dalloway (Collins Classics, 30 kn)

Gospođa Dalloway roman je iz 1925. godine engleske književnice i feministkinje, Virginie Woolf. Tehnikom struje svijesti tipičnom za razdoblje modernizma, Woolf opisuje dan Clarisse Dalloway, žene iz visokog društva, koja u postratnoj Engleskoj na prvi pogled sasvim bezbrižno priprema sve potrebno za zabavu koju organizira te večeri. Uz gospođu Dalloway, fokalizatori su i njena bivša ljubav, Peter Walsh i veteran Prvog svjetskog rata Septimus Warren Smith – iz njihove perspektive dobiva se cjelovita slika Engleske početka 20. stoljeća te realna verzija gospođe Dalloway.

Ovaj sjajan roman, koji je 2005. godine uključen u Timesovu listu 100 najboljih romana napisanih na engleskom jeziku, svakako je a must-read za svakog ljubitelja knjiga.

2. Fahrenheit 451 (Algoritam, 20 kn)

Fahreinheit 451 – temperatura na kojoj knjižni papir plane i gori… Amerika, 24. stoljeće. Guy Montag radi kao spaljivač knjiga, nepoželjnih i štetnih ostataka prošlosti, zajedno sa kućama u kojima su otkrivene. Ray Brandbury se kroz ovaj distopijski SF roman bavi pitanjem svijeta nakon knjiga u kojem je znanje ograničen,o a kontrola uma nikada veća, te predviđa način na koji će zapadni svijet propasti u sve veću ovisnost o medijima, drogama i konformizmu.

3. Slika Doriana Graya (Biblioteka Jutarnjeg lista, 15 kn)

Slika Doriana Graya filozofski je (i jedini) roman Oscara Wildea. Prvi puta je objavljen 1890. godine, a pripovijeda o mladom čovjeku koji proda dušu vragu u zamjenu za vječnu mladost i ljepotu. Nakon objavljivanja, roman je izazvao skandal zbog “lošeg morala”, pretjeranog hedonizma i narcizma, a nekoliko godina kasnije, kada se Wildeu sudilo zbog homoseksualne veze, roman je uzet kao primjer njegovih očito nemoralnih stavova.

Usprkos skandalima koje je izazvao ovaj roman i dalje ostaje jedno od najboljih djela ikada napisanih.

4. The Great Gatsby (Collins Classics, 25 kn)

Treći roman F. Scotta Fitzgeralda svakako je vrhunac njegove karijere, ali i jedan od boljih romana početka 20. stoljeća i vremena jazza. Priča slijedi nevjerojatno bogatog Jaya Gatsbya i njegovu ljubav i opsesiju prema Daisy Buchahan, prikazuje luksuzne zabave u fikcionalnom West Eggu i prikazuje kako su američki bogataši živjeli u ’20-ima.

Komentari