Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Internetske senzacije u Tumblr projektu

23.06.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Benjameme

Foto: facebook.com/ Benjameme

Uspješan meme je prema riječima Lauren Kaelin reproduktivan, djeljiv i prepoznatljiv. Moglo bi se reći da je ova umjetnica iz Brooklyna, koja je upućena u popularne neobičnosti na internetu, stručnjakinja za memeologiju. Kaelin je u međuvremenu postala osnivačica Tumblra Benjameme na kojem objavljuje svoje radove. Njezin umjetnički proces sastoji se od transformiranja viralnih trendova u slikarska djela. Grumpy cat, Ikea Monkey i Texts form Hillary samo su neki od poznatih internetskih senzacija objavljenih na Youtubeu i Facebooku koje Kaelin rekreira koristeći jednostavne i nezahtjevne efekte.

Foto: facebook.com/ Benjameme

Foto: facebook.com/ Benjameme

Njezin projekt inspiriran je idejama njemačkog teoretičara Waltera Benjamina, čovjeka koji je stekao ugled u 20. stoljeću svojim značajnim esejem “The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction“. U eseju Benjamin tvrdi da umjetnička djela gube svoju “auru”, ili istinsku vrijednost kada se reproduciraju. Dovoljno je samo reći da je Kaelin potpuno izokrenula Benjaminov koncept dajući novu “auru” odabranoj temi, bilo da se radi o vrištećoj kozi koja je bila pogledana i podijeljena milijunima puta na YouTubeu ili plesu iz spota Gangnam Style kojeg je oponašalo mnoštvo obožavatelja diljem svijeta. Njezina opsjednutost pop kulturom i afiniteti za povijest umjetnosti (navodi Luciena Freuda i Jenny Saville kao neke od svojih omiljenih umjetnika) bili su dovoljni da pobude našu znatiželju.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Komentari