Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Intervju

Mejdi i Fatmir Sulejmani: Pjevamo i sviramo od sevdaha do heavy metala

24.04.2013. Selma Pezerović
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Za večeras sam imala dogovoren intervju s braćom Sulejmani. Da, oni dođu nekako kao Blues Brothers. I dugo sam razmišljala što da ih pitam jer glazbeni opus koji zagovaraju i kojim se bave na zavidnoj je razini. Od vlastitih uradaka, humanitarnih koncerata i nastupa na festivalima Mejdi i Fatmir uistinu dođu kao Blues Brothers. Ipak, ova dva brata različita su u poglavljima koje obuhvaća naša velika prijateljica – glazba. Za Ziher.hr pričali smo i smijali se, a što poručuju ova braća iz Brčkog pročitajte u intervjuu. Za više informacija o njihovoj glazbenoj putanji upućujem vas OVDJE.

 Dečki, sjećate li se svog prvog nastupa?

M: Ma naravno da se sjećam. Nastup u trećem razredu osnovne škole. Mislim da sam tada znao 4 i pol akorda, ali bitno je da sam uživao u prvom nastupu i da ga se rado sjećam. Baš sam neki dan kopao po fotografijama i tu se našla fotka s tog nastupa. Ja u plavoj košulji i nekakva no name gitarica.

F: Moj prvi nastup se desio na dječjem festivalu 2005. godine ”Dječja mašta može svašta”. Tada sam nastupao sa pjesmom koju je moj otac napisao i komponirao.

Iako ste braća svaki ima svoj faktor. Koliko ste različiti u glazbi kojom se bavite?

M: Odlično pitanje, odmah na početku da razjasnimo neke stvari u vezi nas dvojice (smijeh). Što se mene tiče, ja sam odrastao uz heavy metal, bendove kao što su Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath… Kasnije sam počeo da slušam i dan danas su moji favoriti bendovi kao što su Sepultura, Deicide, Vital Remains, Slayer i mnogi drugi. Kasnije kako je i muziciranje napredovalo težio sam ka slušanju instrumentalne muzike i fenomenalnih solista kao što su Yngwie Malmsteen, Joe Satriani, Eric Johnson, i mnogi drugi. Kako su godine prolazile želio sam da istražujem mnogo više i tada krećem slušati sevdah i doživljavati ljepotu te pjesme, naravno i makedonsku muziku. Da skratim priču, trenutno sam dosta u jazz muzici i upijam sve ono predivno i slobodno što taj žanr nudi. Sada težim da sve lijepo iz tih žanrova ukomponiram u jedno.

F: Za razliku od brata, ja sam počeo s klasičnom muzikom jer sam išao u muzičku školu. Vremenom onako istraživački sam slušao sve više različitih žanrova, te se volim oprobati u svakom žanru muzike.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Što pripremate sada? Imate li namjeru dolaziti u Zagreb u sklopu neke akcije, nastupa, koncerta?

M i F: Jako bismo voljeli posjetiti Zagreb, već smo nastupali u Hrvatskoj, ali u Zagrebu nikada. Zagreb je predivan grad koji ima dušu i koji nudi mnogo toga a i mi Zagrebu imamo za ponuditi dosta dobre muzike.

Uvijek kada intervjuiram, volim pitati mlade kakav je po vama položaj umjetnika, u vašem slučaju mladih glazbenika, u Brčkom?

M: Katastrofalan!

F: Ovaj grad nije spreman za ono što mi kao umjetnici imamo ponuditi!

Koga biste s naših prostora izdvojili kao najboljeg izvođača? I grupu?

M: Ne znam na koje periode misliš tako da ću ja iz svih da izdvojim ponešto: Atomsko sklonište, Leb i Sol, EKV, Damir Urban (genije), Damir Imamović. Također, htio bih i spomenuti predivne ljude i glazbenike s kojima sam surađivao: Goran Bojčevski (fenomenalan makedonski klarinetista), Ivica Maksimović (gitarist iz Srbije, uzor i jako dobar prijatelj). Istaknuo bih i prijatelja koji izvodi acapella sevdah i uskoro završava svoj album prvijenac Božo Vrećo. Zatim veliki gitarist iz Hrvatske Dragomir Herendić – Dragianni i njegov bend Svega City. Teško je sada sve nabrojati…

F: Što se mene tiče pokojni Toše Proeski je najkompletniji muzičar i ljudsko biće koje je prerano otišlo. Grupe, po meni najbolja grupa svih vremena s ovih prostora je Bijelo Dugme koje neizmjerno volim.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Koji nastup biste izdvojili kao onaj koji vam je ostao najviše upečatljiv?

M: Što se mene tiče humanitarne koncerte uvijek doživljavam kao nešto posebno jer to je očit dokaz kako umjetnost može promijeniti stanje barem jednom čovjeku ili obitelji na bolje.

F: Slažem se s bratom, a pored toga u posebnom sjećanju nam je i rock koncert ”Brčko za sva vremena” gdje smo imali priliku nastupati s muzičarima koji su ”prašili” i prije nego što smo mi bili rođeni. Tu smo nastupali pred 4.000 ljudi. Zaista poseban osjećaj.

Broj poznatih imena s kojima ste surađivali je zavidan. Tko vam je onako ostao u sjećanju kao najdraža suradnja?

M: Eeeeeh! Što se mene tiče Ivica Maksimović, Eldin Huseinbegović, bend sa kojim sam nastupao na Jazz festu i Tifa definitivno!

F: Što se tiče mene, Eldin Huseinbegović koji je, prije svega, veliki čovjek i muzičar.

Mejdi, poznajem tvoju svirku Badinerie od gospodina Bacha. Koliko obojica idete široko u glazbene stilove? Fatmire, je li te brat potaknuo na pjevanje?

M: Jaaaaako široko, najšire što može, jedan čas sviram Bacha, a drugi čas proguram pokoju od Vide Pavlović, pa onda malo Django Reindhart. (smijeh)

F: Ja sam bio u klasici 6 godina, dok sam pohađao nižu muzičku školu, pa mi je to bila obaveza, ali sam ujedno volio taj žanr. A ti kompozitori su bili ljudi kakvih više neće biti. Što se tiče pjevanja, ugledao sam se na oca, a brat je samo moralna podrška.

Ovo pitanje ste sigurno čekali. Koju Hrvaticu najviše slušate?

M: Znam da Seve gledam, a sad… slušam onu debelu kako kritizira nečiji stajling i ne vjerujem!

F: Nina Badrić, možda.

Za kraj, što biste poručili Ziherovcima?

M: Dovedite nas fino u Zagreb da vam ljubav iskažem lično i personalno.

F: Volite svoje, poštujte tuđe i nikad ne dozvolite da vam nešto stane na put ka vašim snovima!  A, ako se odlučite odmoriti od svega, navratite u Bosnu na ćevape! Ljubim vas i veliki pozdrav za Zagreb.

(Visited 5.130 times, 22 visits today)

Komentari