Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Intervju

Nikola Matijević: Inspiracija su mi žene i Star Wars

19.04.2013. Selma Pezerović
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Mr. Feet, zatim Kilimandžaro za street art, a pravim imenom Nikola Matijević, ljubitelj crtanja, risanja i street arta je dečko koji dolazi iz Županje. Zaljubljenik u avanture Zvjezdanih ratova, Janga Feeta, Darth Vadera, ekipe iz crtića i ljepšeg spola, Nixi, kako ga ja volim zvati, priča za Ziher.hr. Njegovi radovi vole boje i apstraktnost i ovaj metalac u duši kao i svaki umjetnik pokušava živjeti od svoje strasti – umjetnosti. Njegove radove možete pogledati na facebook stranici Kilimandžaro.

Nikola, reci nešto Ziherovcima o sebi. Odakle si? Čime se baviš i kada si počeo crtati?

Dragi Ziherovci, dolazim iz malog grada u Slavoniji – Županje. Bavim se stvarima vezano uz informatiku. Ljubav prema crtanju imao sam još u osnovnoj školi. Uvijek su me stripovi privlačili pa su većinom moji motivi bili vezano uz strip likove. Danas, najveću inspiraciju nalazim u ženskom licu i Star Warsu, pa su oni ujedno i najčešći motivi na mojim crtežima.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Kakvo je stanje umjetnika u Županji? Svjesna sam da se svugdje na zemaljskoj kugli teško probiti i dobiti malo prostora za svoje radove, no kako si prepoznat u svom gradu?

Stanje umjetnika u Županji je jako teško pa su se županjski umjetnici udružili i osnovali svoju udrugu slikara pod imenom LUŽ. Naravno, dobili su i svoj prostor za izložbe i druženje. Svim silama se probijaju. LUŽ-ovaca ima 20ak i svi su vrhunski slikari. Imaju jako lijepe radove, prvoklasne rekao bih. A ideja je slučajno nastala jer su se jako teško probijali amaterski slikari pa su zajedno osnovali udrugu. Organiziraju izložbe, domjenke, likovne kolonije i sl. I nisu samo slikari u udruzi nego ima i fotografa i mnogo drugih umjetnika.

Što misliš na stanje mladih neafirminiranih umjetnika u Hrvatskoj, općenito?

Neafirminiranih umjetnika ima mnogo. Većinom su nadareni i probijaju se kroz underground časopise, web portale, blogove i facebook. Za neke od njih može se reći da su na razini akademskih umjetnika po radu i izražavanju.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Baviš se i street artom. Kako je to započelo?

Uz moje crtanje bavim se i street artom, da. A to je počelo sasvim slučajno. Prijatelji koji se bave crtanjem, pozvali su me da se “okušam” u tome i tako je to sve krenulo. S prijateljima se dogovorim, zajedno tražimo mjesta i na najprikaldnijem crtamo.

Gledajući tvoje radove, osobito meni drage ženske portrete, ne mogu ne zamijetiti da me osobno malo podsjećaju na Picassove žene s nekoliko očiju više i pomalo apstraktan prikaz. Smeta li ti ta usporedba?

Da, neki od mojih radova podsjećaju na Picassa, što napočetku nisam uočio sam. Spontano sam počeo tako raditi jer mi se sviđa taj stil “izražavanja”. A uz to sve volim Picassove radove kao i od mnogih drugih umjetnika slikara.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Koji su ti daljnji planovi? Zagreb? Izložba? I odakle umjetničko ime Kilimandžaro?

Trenutno nemam nikakve planove vezano uz izložbe. Iz razloga jer mislim da nisam spreman za takvo što. Za sada ću još svoje radove zadržati za manje mase. Naravno, jednog dana bih volio otići u neki veći grad živjeti i raditi. Ako bi to bilo u Hrvatskoj volio bih Osijek ili Zagreb. Veći grad, veće mogućnosti u svim pogledima. A što se tiče imena, prvo sam bio Mr. Feet, a onda sam želio street ime po nekoj planini i tako sam postao Kilimandžaro. 🙂

Nikola, bacit ću nekoliko asocijacija, a ti reci što ti prvo padne napamet.

Ziher: Tanzanija

Nikola: Afrika, žirafe, zebre, plemena…

Ziher: Severina

Nikola: Glazba… Ajde dobro – skandal.

Ziher: Dimebag Darell

Nikola: Crvena brada

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

(Visited 289 times, 1 visits today)

Komentari