Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Ivan Goran Kovačić: Pjesnik, vojnik, proleter

20.03.2016. Filip DračaFoto: wikimedia.org

Jedan od najvećih hrvatskih književnika dvadesetog stoljeća danas slavi stotinu i treći rođendan. Ivan Goran Kovačić bi sigurno, da mu Drugi svjetski rat nije prekratio život u ranoj dobi, bio rame uz rame sa ličnostima poput Miroslava Krleže ili Vladimira Nazora, svojeg ratnog druga. Dotični je rat Ivana Gorana Kovačića progutao, ali mu je i čarobnim štapićem ironije dao inspiraciju za neke od najnadahnutijih pjesama koje je ikad napisao.

Ivan Kovačić rođen je u Lukovdolu, seocetu u srcu Gorskog kotara, 1913. godine. Sveopća bijeda seoskog života kojoj je svjedočio i u kojoj je sam živio ga je stvorila u svakom pogledu, i kao umjetnika i kao revolucionarnog borca. Dvije će stvari – siromaštvo i smrt, pogotovo nasilna smrt – biti dva centralna izvora nadahnuća za njegovo djelo.

Nakon djetinstva i rane mladosti provedene na selu, gdje je poput bezbrojnih drugih seljaka radio po cijele dane gotovo ni za što, Kovačić odlazi u Zagreb studirati slavistiku, i otprilike u to vrijeme gradskog života njegov književni talent dobiva šansu da se dokaže. Postaje urednikom kulturnih rubrika Hrvatskog dnevnika i Novosti te objavljuje neke od svojih prvih radova, poput zbirke pjesama Lirika 1932. godine u suradnji sa J. Hitrecom i V. Jurčićem. 1935. godine uzima nadimak Goran. Objavljuje i knjigu novela Dani gnjeva.

Njegova predratna djela prvenstveno govore o jadima najsiromašnijih slojeva društva, pritisnutih glađu, bolestima i mučnom radu koji ne služi ničemu osim održanju života koji možda toga svega i nije vrijedan. Mala djeca koja rade od jutra do mraka, seljaci bez zemlje i potpuni nedostatak bilo kakve nade. 30-ih godina započinje rad na dva romana, Brod na potoku i Božji bubanj, ali nijedan nije dovršio. Kao i mnogi drugi seljaci koji su bili indignirani nad nepravdom svojih života, razvija velike simpatije prema HSS–u i Stjepanu Radiću, kojem čak i posvećuje jednu pjesmu nakon atentata 1928. godine.

No, pravi početak Kovačićevog pjesničkog stvaralaštva i istodobno kraj njegovog života dolazi s Drugim svjetskim ratom. Zajedno s Vladimirom Nazorom 1942. stupa u Narodnooslobodilački pokret, te s partizanskim brigadama prolazi kroz Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, te kroz Kordun i Baniju te mnoga druga bojišta. Holokaust na prostorima NDH, sa svojim apsolutnim ubilačkim pohodom koji je harao (između ostalog) i po selima iz kojih je on sam potekao, motivira ga da svojem djelu doda još mračniju temu: siromaštvu se pridružuje smrt.

U to vrijeme nastaje Jama, danas svima poznati spjev od 10 pjevanja koji sa okrutnom direktnošću i iskrenošću govori o potresnim događajima u našim krajevima za vrijeme nacističkog režima NDH. Stravično i potresno djelo o teroru nacističkih kolaboratora koji će progutati i njega samoga na kraju, Jama je jedno od najvažnijih djela u povijesti hrvatske književnosti, i općenito jedno od najvažnijih djela pisane umjetnosti inspirirane Holokaustom.

Ivan Goran Kovačić umire iste godine u kojoj je njegovo najveće djelo objavljeno, kao da su duhovi povijesti željeli da on nestane nakon što ispuni svoju povijesnu svrhu. Sluge Hitlera i kraljevske kuće Karađorđevića ga pogubljuju u okolici Foče. Ali kako je rekao Che Guevara prilikom vlastitog pogubljenja – ubili su samo čovjeka.

(Visited 214 times, 1 visits today)

Komentari