Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Ivan Kožarić/devedeset druga mu je godina tek!: Umjetnikov opus u centru Zagreba

10.06.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

U povodu Kožarićevog devedeset drugog rođendana, danas, 10. 06. 2013. godine, u zagrebačkoj Galeriji Forum, otvorena je izložba IVAN KOŽARIĆ / DEVEDESET DRUGA MU JE GODINA TEK. Izložba je svojevrsni rođendanski poklon Galerije umjetniku, ali i umjetnika onima koji cijene njegov rad.

Ivan Kožarić hrvatski je kipar rođen 10. 06. 1921. godine u Petrinji. U dobi od  dvadeset dvije godine, upisao je kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, te je 1947. godine i diplomirao. Počeo je izlagati  1953. godine, a prvu samostalnu izložbu održao je 1955. godine. Od 1997. godine postao je i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

Godinu dana boravio je u Parizu kao stipendist, gdje se upoznao s europskom umjetnošću. Francuski kritičar Jacques Lassaignea veoma je cijenio njegov rad, te je u Parizu surađivao s Galerijom Maguy, koja je otkupila više njegovih radova. Kožarić je unatoč pariškom uspjehu karijeru odlučio nastaviti u domovini.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

Početkom šezdesetih bio je član grupe Gorgona, zajedno sa slikarima Jevšovarom, Kniferom, Sederom i Vaništom, arhitektom Miljenkom Horvatom, povjesničarem umjetnosti i konceptualnim umjetnikom Dimitrijem Bašičevićem Mangelosom, te kritičarima Matkom Meštrovićem i Radoslavom Putarom.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

U Zagrebu su svima znane njegove skulpture A.G. Matoša, u Gajevoj ulici podignut je Crveni znak, i nedavno obnovljeno Prizemljeno sunce (dio zagrebačkog Sunčevog sustava). Dosada je izlagao na šezdesetak samostalnih i oko dvije stotine skupnih izložbi, u zemlji i u inozemstvu, i to na važnim međunarodnim izložbama, primjerice 1976. godine u Veneciji, te 1979. godine na Biennale u Sao Paolu. Njegova djela dio su brojnih privatnih zbirki i muzeja.  Njegovo ime spominje se u antologijama svjetske i europske skulpture, a za svoj rad primio je brojna priznanja, te  1997. godine i Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

Da Kožarića unatoč poznim godinama nije napustio duh i smisao za humor govori par situacija, pa je tako pri ulasku u Galeriju, pogledavši najveću skulpturu falusa uzviknuo: “Koji je ovo k***c?”, a pogledavši jedno od degradiranih djela pretvorenih u umjetninu šaljivo je upitao organizatora izložbe: “Pa kako se ovo moglo dogoditi, dao sam ti ih na čuvanje?”.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

Bivši ministar kulture, Božo Biškupić, također je čestitao rođendan ovome hrvatskom kiparu.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

Na ovoj izložbi imat ćete priliku vidjeti raznolike eksponate. Od relativno nedavno nastalih radova koji uključuju Kožarićeve crteže i skulpture te jedan autoportret iz 2012. godine, do starijih radova primjerice gipsane noge, dijela skulpture iz 1955. godine zvane Kupač pod tušem.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

Također ćete imati priliku razgledati i radove koje je autor uništio prije nego što ih je dovršio, a izložbi je u cilju i njima dati status umjetnine.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

Istaknut  je jedan motiv – motiv falusa, odnosno penisa u erekciji.  U mnogim drevnim kulturama falus je simbol plodnosti, no ovaj simbol možemo pronaći i u modernoj arhitekturi, primjerice poznati neboder, “Londonski krastavac”. Kod samog Kožarića motiv falusa prisutan je desetljećima, te ga se na ovoj izložbi može vidjeti u više verzija, no naglasak nije u tradicionalnom značenju falusa kao simbola plodnosti, već više na humoru.

Foto: Sunčana B.B.

Foto: Sunčana B.B.

Osim crteža i skulptura, dio izložbe je i fotodokumentacija nedavnih postava javnih skulptura, odnosno obnovljenog Prizemljenog sunca i Crvenog znaka. Izložba je otvorena do 20. srpnja 2013. godine. Cilj ove izložbe je, dakle pokušati u malo eksponata ujediniti cijelokupni Kožarićev opus. Dragi umjetniče, Ziher ti želi sretan rođendan!

 

(Visited 305 times, 1 visits today)

Komentari