Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Iz radionice uspješnice “Footloose” stiže novi spektakl: “Crna kuća” – mjuzikl u boji

21.01.2013. Maja BrlekVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/Crna kuća

Foto: facebook.com/Crna kuća

Prvi originalan hrvatski mjuzikl u boji “Crna kuća” doživjet će svoju premijeru 1. veljače u obnovljenom kinu Studentskog centra u Zagrebu. Publiku će nastojati osvojiti povijesnom pričom koja se temelji na staroj gradskoj legendi, spletom urnebesnog humora te zaraznom glazbom koja će obuhvatiti sve klasične i suvremene stilove. Ovaj spektakl realizira se u nezavisnoj kazališnoj produkciji iza koje stoji tim B- Glad produkcije, iskusan tim koji je na kazališne daske postavio spektakl “Footloose” koji se upravo priprema i za treću sezonu igranja. Redatelj i koreograf je Igor Barberić koji je radio i na projektima kao što su Footloose, Briljantin, Chicago, Aida. Autor priče je pisac, ali i aktualni zagrebački pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, a autor glazbe renomirani skladatelj Darko Hajsek. Kreativnom timu koji na ovom projektu radi već mjesecima, pridružio se i Seth Weinstein, glazbeni direktor s Broadwaya koji će ga pokušati obogatiti daškom najsuvremenijih tekovina iz svijeta mjuzikla.

Foto: facebook.com/Crna kuća

Foto: facebook.com/Crna kuća

Autoru Ladislavu Prežegalu nije bilo teško zaroniti u bogatu zagrebačku povijest u kojoj je još uvijek sakriveno mnoštvo neispričanih, zanimljivih legendi te tako pronaći inspiraciju za priču o Crnoj kući. Ona se samo djelomično temelji na starozagrebačkoj legendi iz vremena kada se na ove prostore nadvila velika opasnost od turskih prodiranja, a u čijoj se pozadini vodila i borba između Kaptola i Griča. Radi se o autentičnom djelu s novim viđenjem jedne legende i kao što sam autor kaže “priča je to o vječnoj borbi između dobra i zla kroz prizmu stvarnih događaja iz povijesti našeg grada, ispričana na originalan i nesvakidašnji način”.

16. je stoljeće, sve se vrti oko dobrog biskupa Stjepana kojeg otimaju Turci, beskrupolozni biskup Hudi, željan vlasti iskorištava situaciju i zauzima njegovo mjesto te ne želi platiti otkupninu koju za Stjepana traže Turci. Dobar biskup nema izbora i primoran je stati na stranu turske vojske te u ulozi njihovog vođe dolazi pred kaptolske zidine. Naravno, u cijelu priču upletena je i ljubav koja ovaj mjuzikl čini još napetijim, a sve je začinjeno i brojnim aforizmima i drugim humorističnim elementima. Glavene ženske uloge zaljubljenih i naivnih Gričanki pripale su Antoniji Barišić i Dunji Fajdić. Hrvoje Foretić odigrat će glavnu mušku ulogu, biskupa Stjepana dok će ulogu glavnog antaganista utjeloviti Damir Kedžo.

Foto: facebook.com/Crna kuća

Foto: facebook.com/Crna kuća

Cilj ovog projekta nije samo obogatiti hrvatsku kulturno stvaralaštvo, već pokušati odnijeti duh naše kulture do dalekih zemalja. U planu je spajanje kulturnog i turističkog doživljaja. U Zagrebu će biti osmišljeni posebni turistički aranžmani koji bi metropolu trebali preplaviti valom turista koji će imati prilike, kroz originalan hrvatski proizvod kao što je mjuzikl” Crna kuća”, upoznati našu zemlju i kulturu na suvremen i atraktivan način. O uspješnosti projekta govori i interes iskazan iz inozemstva od stane SAD-a, Japana i Australije, a očekuje se da će se on proširiti i na druge zemlje.

(Visited 128 times, 1 visits today)

Komentari