Istaknuto
22.10.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

Glazba

Izlog suvremenog zvuka najavljuje koncerte zagrijavanja i vodi vas na izlet u Budimpeštu

19.04.2016. Ziher.hrFoto: izglog.sczg.hr

Ususret međunarodnom festivalu suvremene glazbe Izlog suvremenog zvuka koji će se od 4. do 7. svibnja održati u Studentskom centru u Zagrebu, Muzički salon Kulture promjene SC-a pripremio je izdašan program zagrijavanja. Tako nas kao uvertira u 4. izdanje Izloga očekuje energičan francuski jazz trio The Drops, zvučna instalacija Rezonanca (Zvono) umjetnika Hrvoja Hiršla, premijerni nastup glazbeno-istraživačkog dua Anthee Caddy i Miodraga Gladovića u Francuskom paviljonu, koncert trubača Franza Hautzingera i izvanredne vokalistice Isabelle Duthoit, kao i predavanja glazbenog kritičara Roberta Barryja (The Wire, The Quietus, Frieze).

Posebno iznenađenje za publiku Izloga najavila je voditeljica Muzičkog salona, Davorka Begović: „Ove godine vas Izlog vodi na izlet! Nakon četiri dana zajedničkog druženja i uživanja u suvremenom zvuku u Studentskom centru, u nedjelju, 8. svibnja, vodimo vas u prostorno-zvučni institut u Budimpešti – novi centar za istraživanja i razvoj na području spatial sounda. Otvoren je i trajno smješten u Budimpeštu prije nekoliko mjeseci, a osnovao ga je kolektiv inženjera, istraživača i umjetnika 4DSOUND koji od 2008. godine kontinuirano radi na razvoju prostorno-zvučne tehnologije. Produkcija i reprodukcija zvuka uz pomoć hardwarea i softwarea koje su razvili u mnogočemu mijenja našu dosadašnju prostorno-zvučnu percepciju, zbog čega potencijal i mogući utjecaj ovog sustava na budućnost glazbe neki uspoređuju s izumom ozvučenja.”

Multimedijski umjetnik Davor Sanvincenti trenutno je na trotjednoj rezidenciji u institutu, pa će svi zainteresirani upravo u sklopu izleta 8. svibnja moći čuti i doživjeti Davorov umjetnički istraživački rad. Za izlet Izloga organizatori mole zainteresiranu publiku da izdvoji 100 kn za dio putnih troškova, a svoje mjesto u autobusu možete osigurati kupovinom ulaznice na blagajni Teatra &TD. Polazak na izlet zakazan je za 8. svibnja (nedjelja) u 9 sati, iz Studentskog centra (Savska 25), a planirani povratak u Zagreb navečer oko 22 sata. Detaljnije informacije i daljnje upute pratite na izlog.sczg.hr.

Foto: izlog.sczg.hr

Foto: izlog.sczg.hr

Što se programa zagrijavanja tiče, suvremeni jazz izričaj pod utjecajem rocka i popa baza je francuskog glazbenog trija The Drops koji će vam svoju zaraznu energiju prenijeti 25. travnja u Polukružnoj dvorani &TD-a, od 21 sat. Cijena ulaznice je 30kn. Umjetnik, istraživač i dizajner Hrvoje Hiršl od 28. travnja u dvorani SEK Teatra &TD predstavlja Rezonancu (Zvono), zvučnu instalaciju koja problematizira odnos objekta, prostora i publike. U Hrvatskoj ju predstavlja po prvi puta. Otvorenje je u 19 sati, a instalacija je postavljena do 4. svibnja kada će Hiršl izvesti live performans u interakciji s RezonancomUlaz je besplatan, a radno vrijeme izlaganja potražite na izlog.sczg.hr.

Iste večeri, 28. travnja u 21 sat na programu je nastup violončelistice, improvizatorice i sound artistice Anthee Caddy i inženjera, izumitelja i glazbenika Miodraga Gladovića u Francuskom paviljonu. Koncert je rezultat zajedničkog trotjednog elektroakustičkog i prostorno-akustičkog istraživanja. Rezidencija je smještena u akustički specifičnu situaciju Francuskog paviljona u kojemu je violončelo ozvučeno akcelerometrom u svrhu prijenosa vibracija tijela violončela na niz vibracijskih/rezonantnih elemenata u prostoru. Ulaz je besplatan.

Koncert nezaobilazne figure na svjetskoj avangardnoj sceni, trubača Franza Hautzingera te izvanredne vokalistice, inače i klarinetistice Isabelle Duthoit zakazan je za 3. svibnja u Polukružnoj dvorani  &TD-a, uz također besplatan ulaz. Koncert je dio višegodišnje suradnje s prijateljima iz Multimedijalnog instituta MaMa.

(Visited 204 times, 1 visits today)

Komentari