Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Izložba Foto Tonka u Klovićevim dvorima

10.03.2015. Jelena Kovačev
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Tko je bila Tonka? Danas se svi pitaju, a tada su to svi znali. Ocrtavajući društveni život sama se utkala u povijest i prilike svoga vremena. Je li inovativna? Je li zanimljiva? Možda to nisu prava pitanja. Izložbom se istražuje ne samo njezin rad, već jedno cijelo razdoblje u kojemu je djelovala. Njezine fotografije su preslika vremena koje je žudjelo za prikazom položaja visoke vrste. Izložba u Klovićevim dvorima daje nam sve odgovore o uspješnoj ženi iza objektiva.

Antonija Kulčar Prut jedna od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja djelovala je u vrijeme Kraljevine SHS/Jugoslavije. Njezin atelier bio je središte kulturnih i društvenih događanja, mjesto zabilješke kazališnog života. Okrasila se i titulom kraljevske dvorske fotografkinje. Kao kroničarka svoga vremena, snimala je različite teme sudjelujući u manifestacijama, reportažama, izložbama, slikajući interijere i gradske scene. Za svaki važni događaj poput vjenčanja, krštenja ili obljetnice posebno se dolazilo u njezin studio.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Većinom uređeni, retuširani portreti daju dojam pomalo umjetne slike, ali su vrlo dostojanstveni i lijepi. Zamišljeni pogledi, pogledi u vis, u neku višu sferu, ponekad i u fotografkinju zaokružuju cjelinu koja postaje kazališna scena u zamahu dramatičnosti. Potreba za veličanstvenošću i afektacijom, višim osjećajima i htijenjima iščitava se iz pomno smišljenih pokreta i pozadine.

Uvijek su posebno fascinantni profili koji imaju posebnu dražesnost i napetost kontinuirane ocrtane linije, koja odvaja lik od tamne pozadine. Sami klijenti su tražili svojevrstan holivudski prikazi i dojam raskoši koji su bili vrlo cijenjeni u to vrijeme, pod utjecajem filmske produkcije i aktualnih europskih umjetničkih tendencija. Tada su svaki portret i fotografija bili pomno osmišljeni kao nešto rijetko i vrijedno.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Portreti djece bitan su dio njezinog opusa. Tonka je svoje mlađahne klijente uvijek uspjela zadržati mirne usput uhvativši njihovu pravu, veselu prirodu. U atelieru je imala različita pomagala, igračke i rekvizite kako bi im olakšala taj mukotrpni proces.

Izložba sadrži većinom njezine uratke, ali i  slikarske i kiparske prikaze same fotografkinje. Uz portrete, fotografije tadašnjih glumaca HNK-a  i prikaza predstava, prisutne su i snimke plesača i aktovi.

Klovićevi dvori pripremili su još jednu poslasticu  sa studentima Akademije dramskih umjetnosti, osmislivši  projekt „Oživljavanje ateliera društvene kroničarke“ u kojem će svi posjetitelji izložbe moći biti fotografirani svakog utorka u ožujku, od 16 do 19 sati. Na zasebnoj izložbi bit će izloženi svi portreti, a posjetitelji će moći preuzeti primjerak fotografije bez naknade.

(Visited 198 times, 1 visits today)

Komentari