Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Izložba Foto Tonka u Klovićevim dvorima

10.03.2015. Jelena KovačevVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Tko je bila Tonka? Danas se svi pitaju, a tada su to svi znali. Ocrtavajući društveni život sama se utkala u povijest i prilike svoga vremena. Je li inovativna? Je li zanimljiva? Možda to nisu prava pitanja. Izložbom se istražuje ne samo njezin rad, već jedno cijelo razdoblje u kojemu je djelovala. Njezine fotografije su preslika vremena koje je žudjelo za prikazom položaja visoke vrste. Izložba u Klovićevim dvorima daje nam sve odgovore o uspješnoj ženi iza objektiva.

Antonija Kulčar Prut jedna od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja djelovala je u vrijeme Kraljevine SHS/Jugoslavije. Njezin atelier bio je središte kulturnih i društvenih događanja, mjesto zabilješke kazališnog života. Okrasila se i titulom kraljevske dvorske fotografkinje. Kao kroničarka svoga vremena, snimala je različite teme sudjelujući u manifestacijama, reportažama, izložbama, slikajući interijere i gradske scene. Za svaki važni događaj poput vjenčanja, krštenja ili obljetnice posebno se dolazilo u njezin studio.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Većinom uređeni, retuširani portreti daju dojam pomalo umjetne slike, ali su vrlo dostojanstveni i lijepi. Zamišljeni pogledi, pogledi u vis, u neku višu sferu, ponekad i u fotografkinju zaokružuju cjelinu koja postaje kazališna scena u zamahu dramatičnosti. Potreba za veličanstvenošću i afektacijom, višim osjećajima i htijenjima iščitava se iz pomno smišljenih pokreta i pozadine.

Uvijek su posebno fascinantni profili koji imaju posebnu dražesnost i napetost kontinuirane ocrtane linije, koja odvaja lik od tamne pozadine. Sami klijenti su tražili svojevrstan holivudski prikazi i dojam raskoši koji su bili vrlo cijenjeni u to vrijeme, pod utjecajem filmske produkcije i aktualnih europskih umjetničkih tendencija. Tada su svaki portret i fotografija bili pomno osmišljeni kao nešto rijetko i vrijedno.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Portreti djece bitan su dio njezinog opusa. Tonka je svoje mlađahne klijente uvijek uspjela zadržati mirne usput uhvativši njihovu pravu, veselu prirodu. U atelieru je imala različita pomagala, igračke i rekvizite kako bi im olakšala taj mukotrpni proces.

Izložba sadrži većinom njezine uratke, ali i  slikarske i kiparske prikaze same fotografkinje. Uz portrete, fotografije tadašnjih glumaca HNK-a  i prikaza predstava, prisutne su i snimke plesača i aktovi.

Klovićevi dvori pripremili su još jednu poslasticu  sa studentima Akademije dramskih umjetnosti, osmislivši  projekt „Oživljavanje ateliera društvene kroničarke“ u kojem će svi posjetitelji izložbe moći biti fotografirani svakog utorka u ožujku, od 16 do 19 sati. Na zasebnoj izložbi bit će izloženi svi portreti, a posjetitelji će moći preuzeti primjerak fotografije bez naknade.

(Visited 220 times, 1 visits today)

Komentari