Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Vizart

Izložba Friedl Kubelke kao hommage Mladenu Stilinoviću

29.10.2016. Jelena KovačevFoto: Press

U petak, 4. studenog u 19,30 otvara se izložba FK- Friedl Kubelka One Is Not Enough, austrijske fotografkinje Friedl Kubelke u Galeriji SC. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20 sata.

„U izložbenom projektu FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough fokus je na pojedinim serijskim radovima u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala (pacijenti iz Atelier d’Expression, psihijatrijske klinike u Dakru) te slikama iz arhiva. Izložena je skupina radova koje kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene u procesu razmišljanja. U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema (npr. Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea…). Također, u Galeriji SC bit će izložene portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija Das Sechste Jahresportrait(1997/98), koju Kubelka rijetko pokazuje“, najavljuje kustos projekta Dietmar Schwärzler.

Kubelka, koja se kao filmska autorica potpisuje s Friedl vom Groller, poznata je po kratkim, crno-bijelim 16 mm filmovima, uglavnom bez zvuka. U trominutnim vinjetama članove obitelji, slučajne prolaznike, ljubavnike i poznanike podvrgava psihoanalitičkom pogledu kamere gradeći svoj redateljski postupak portretnih filmova. Kao profesionalna fotografkinja godinama je radila za industriju ljepote i iscrpljivala je teme starenja, kompleksnog odnosa kćeri i majke, fizičke i psihičke boli, tijela i erotike.

Izložba je nastala u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg. Predstavljeni su radovi iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički ispituju.

Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947.-2016.) i naslovljen prema njegovom radu iz 1993. godine Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti drugačije). Odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016.- svibanj 2017.) u šest epizoda, u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Komentari