Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Vizart

Izložba Friedl Kubelke kao hommage Mladenu Stilinoviću

29.10.2016. Jelena KovačevFoto: Press

U petak, 4. studenog u 19,30 otvara se izložba FK- Friedl Kubelka One Is Not Enough, austrijske fotografkinje Friedl Kubelke u Galeriji SC. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20 sata.

„U izložbenom projektu FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough fokus je na pojedinim serijskim radovima u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala (pacijenti iz Atelier d’Expression, psihijatrijske klinike u Dakru) te slikama iz arhiva. Izložena je skupina radova koje kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene u procesu razmišljanja. U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema (npr. Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea…). Također, u Galeriji SC bit će izložene portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija Das Sechste Jahresportrait(1997/98), koju Kubelka rijetko pokazuje“, najavljuje kustos projekta Dietmar Schwärzler.

Kubelka, koja se kao filmska autorica potpisuje s Friedl vom Groller, poznata je po kratkim, crno-bijelim 16 mm filmovima, uglavnom bez zvuka. U trominutnim vinjetama članove obitelji, slučajne prolaznike, ljubavnike i poznanike podvrgava psihoanalitičkom pogledu kamere gradeći svoj redateljski postupak portretnih filmova. Kao profesionalna fotografkinja godinama je radila za industriju ljepote i iscrpljivala je teme starenja, kompleksnog odnosa kćeri i majke, fizičke i psihičke boli, tijela i erotike.

Izložba je nastala u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg. Predstavljeni su radovi iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički ispituju.

Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947.-2016.) i naslovljen prema njegovom radu iz 1993. godine Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti drugačije). Odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016.- svibanj 2017.) u šest epizoda, u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima.

Komentari